TV NL EN

Paradigma: Friedrich Hayek en het neoliberalisme

Programmamaker
Rokhaya Seck
Rokhaya Seck
In samenwerking met
Econoom en politiek filosoof Friedrich Hayek schreef in 1944 zijn boek The Road to Serfdom. Door critici wordt Hayek daarmee gezien als grondlegger van het neoliberalisme. Zo was Hayek een grote inspiratiebron voor o.a. ‘The Iron Lady’ Margaret Thatcher. Met Hayek’s boek in de hand duiken we in de voortdurende discussie in hoeverre de overheid zich moet bemoeien met de economie.

Volgens Friedrich Hayek (1899-1992) leidde het model van een overheid met grote economische controle naar de verschrikkingen van nazi-Duitsland en niet, zoals velen dachten, naar een utopische gelijkwaardige samenleving.

In de afgelopen zeventig jaar heeft De weg naar slavernij (The Road to Serfdom) zich bewezen als een tijdloos werk dat nog steeds van invloed is op het politieke, filosofische en economische discours.


Paradigma

In de Paradigmareeks selecteren De Groene Amsterdammer en Uitgeverij Athenaeum invloedrijke non-fictie uit de vorige eeuw waar we nu op moeten teruggrijpen. De thema’s die deze schrijvers belichten zijn actueler dan ooit, maar de boeken zijn vaak vergeten of onverkrijgbaar. Daarom geven ze deze boeken opnieuw uit of voorzien ze deze voor het eerst van een Nederlandse vertaling.

Sprekers

Merijn Oudenampsen Socioloog, politicoloog en auteur
Pieter HasekampDirecteur CPB
Bram MellinkPolitiek historicus en auteur
Heleen MeesEconoom, jurist en publicist
Yoeri AlbrechtDirecteur De Balie