TV NL EN

Paradigma: Friedrich Hayek en het neoliberalisme

Programmamaker
Rokhaya Seck
Rokhaya Seck
In samenwerking met
Met The Road to Serfdom (1944) heeft de Oostenrijkse econoom en politiek filosoof Friedrich August Hayek velen geïnspireerd, maar minstens even veel mensen tot woede gedreven. Het boek bevat een vurige waarschuwing tegen de gevaren van een overheid die de productiemiddelen in handen heeft. Wat is de nalatenschap van Hayek voor de voortdurende discussie over individuele vrijheid en overheidsbemoeienis?

Volgens Friedrich Hayek (1899-1992) leidde het model van een overheid met grote economische controle naar de verschrikkingen van nazi-Duitsland en niet, zoals velen dachten, naar een utopische gelijkwaardige samenleving. Volgens critici is Hayek daarmee de grote inspirator van het neoliberalisme. Hij zag zichzelf als een “old Whig” – een klassieke liberaal.

In de afgelopen zeventig jaar heeft De weg naar slavernij (The Road to Serfdom) zich bewezen als een tijdloos werk dat nog steeds van invloed is op het politieke, filosofische en economische discours.


Paradigma

In de Paradigmareeks selecteren De Groene Amsterdammer en Uitgeverij Athenaeum invloedrijke non-fictie uit de vorige eeuw waar we nu op moeten teruggrijpen. De thema’s die deze schrijvers belichten zijn actueler dan ooit, maar de boeken zijn vaak vergeten of onverkrijgbaar. Daarom geven ze deze boeken opnieuw uit of voorzien ze deze voor het eerst van een Nederlandse vertaling.

Sprekers

Merijn Oudenampsen Socioloog, politicoloog en auteur
Bram MellinkPolitiek historicus en auteur