TV NL EN

Philippe Sands over herinnering, herdenken en 4 mei

Moderator
Yoeri Albrecht De Balie
Yoeri Albrecht
Programmamaker
Eloïse Kasius

Waarom is het belangrijk om te herdenken? Die vraag onderzoeken we in aanloop naar 4 mei met schrijver Philippe Sands.

De 4 mei-herdenking is afgelopen jaren gepolitiseerd geraakt door verhitte debatten over wie we herdenken en op welke manier. Tegelijkertijd neemt de kennis over de Shoah onder jongeren af. Waarom is herdenken belangrijk?

Die vraag beantwoordt schrijver en jurist Philippe Sands in een lezing in De Balie. Sands analyseert hoe de herinnering aan genocide de manier waarop we omgaan met hedendaagse conflicten en onrecht beinvloedt. De Shoah, als een van de donkerste hoofdstukken in de geschiedenis, herinnert ons niet alleen aan de miljoenen slachtoffers, maar ook aan de gevaren van haat, vooroordelen en onbeperkte macht.

Na afloop van de lezing volgt een panelgesprek (in het Nederlands) met onder anderen Jaap Goudsmit.

Over Philippe Sands
Philippe Sands (1960) is een Brits-Franse jurist, hoogleraar en auteur, gespecialiseerd mensenrechten en internationaal recht. Sands was betrokken bij verschillende internationale strafzaken, waaronder die van de Chileense juntaleider Pinochet. Sands schreef verschillende bekroonde boeken, waaronder Galicische wetten (2016) en The Ratline (2020), over internationaal recht, genocide en nazisme.

Sprekers

Philippe SandsJurist en schrijver
Arnon GrunbergLiterair schrijver
Judith BelinfanteHistorica en oud-voorzitter 4 en 5 mei comité Foto: Patrick Post (2024)
Jaap GoudsmitOnderzoeker
TBA
do 3 apr / 20:00
Democratie en rechtsstaat

Wat is nou waar?

De waarde van de waarheid in verscheurde tijden 

Wat je voor waar aanneemt, doet ertoe. Maar wat is nou waarheid? Een avond over waarom je je als individu staande moet houden in een post-truthwereld. 

Meer Info Tickets
di 8 apr / 20:30
Democratie en rechtsstaat

Casus Covid: de rechtsstaat onder druk

Met noodverordeningen werden de coronamaatregelen van kracht. Maar waren deze vrijheidsbeperkingen wel in lijn met de grondwet? Hoe was het gesteld met onze rechtsstaat ten tijde van de coronacrisis?

Meer Info Tickets
wo 26 mrt / 20:00
Klimaat en duurzaamheid Democratie en rechtsstaat

Besluiten over ruimte

In het dichtbevolkte Nederland is grond schaars, en dus duur. De problemen waar boeren, energiebedrijven en woningzoekenden zoal tegenaan lopen, zijn vaak terug te leiden tot één overkoepelend probleem: een gebrek aan grondpolitiek.

Meer Info Tickets