Wie niet meer mee kan draaien in de neoliberale ratrace, belandt al gauw bij de therapeut. De wachtlijsten in de psychische zorg worden alsmaar langer. Voor psychiaters lijkt het dweilen met de kraan open. Maar zouden psychiaters wel moeten dweilen?
We bespreken de rol van individualisering, eenzaamheid en zingeving in het moderne leven en onderzoeken hoe de psychiater zich daartoe verhoudt. Is het tijd voor een tweede beweging van antipsychiatrie, met minder nadruk op diagnoses en medicatie en meer aandacht voor de gedachte dat lijden soms bij het leven hoort?
Een debat waarin deze vraag op scherp wordt gezet is de discussie rondom euthanasie. Het aantal euthanasieverzoeken van jonge mensen die psychisch lijden maar niet terminaal zijn, neemt de afgelopen jaren toe. Een ontwikkeling die tot discussie leidt bij psychiaters. Jim van Os schreef in Trouw: ‘Wat begon als een middel om humane stervensbegeleiding te bieden, dreigt te verworden tot een manier om jongeren die niet in de neoliberale maatschappij passen, de dood in te jagen.’
Sprekers
On democracy in disrepair
Bonnie Honig is one of the world’s foremost democratic theorists. Arnon Grunberg will engage in conversation with Honig about, among other topics, Hannah Arendt, shock politics, and democracy in disrepair.
Een middag met De Warme Winkel en De Gids
Ter voorbereiding op hun voorstelling Gundhi onderzoekt theatergroep De Warme Winkel het concept pacifisme. Ze reageren op De Gids, dat een themanummer over pacifisme presenteert.
Yoeri Albrecht gaat in gesprek met schrijver en journalist Caspar Janssen aan de hand van zijn prijswinnende boek Aard van het beestje. Hierin onthult Janssen de verborgen schoonheid van alledaagse natuur en laat hij zien hoe kleine observaties grote inzichten kunnen bieden.