TV NL EN

Publieke intellectuelen: Vladimir Nabokov

Tijdens deze editie van Publieke intellectuelen duiken we in het leven en werk van Nabokov – schrijver, schaker en vlindervlanger.

programmamaker
programmamaker
Vladimir Nabokov werd internationaal bekend met zijn roemruchte roman Lolita – een verhaal over een professor van middelbare leeftijd die verliefd wordt op de 12 jaar jonge Lolita. Vanaf de verschijning was er controverse, maar het werd ook direct een klassieker. Maar Nabokov is meer dan Lolita…

“Mijn boek Wanhoop, dat daarin niet verschilt van mijn andere boeken, biedt geen maatschappijkritiek, heeft geen boodschap aan ‘s lezers voeten te leggen. Het bevat veel minder ‘ideeën’ dan al die welgevulde, vulgaire romans die zo hysterisch worden bejubeld in de korte galmgang tussen loftrompet en boegeroep.” 

Dit schreef Vladimir Nabokov in 1956 in het voorwoord van zijn roman. Nabokov was een voorvechter van het individu en tegen moralisme, dogmatisme, ideologie of enige andere vorm van totalitarisme.

Vanavond gaan we op zoek naar het engagement van een schrijver die weinig op had met maatschappelijke interpretaties van zijn werk, maar die zich tegelijkertijd in een van de meest turbulente periodes uit de geschiedenis bevond. Zijn familie ontvluchtte Rusland na de Oktoberrevolutie in 1917. In 1940 moest Vladimir Nabokov opnieuw vluchten, dit keer vanuit Duitsland via Frankrijk naar Amerika. Dat zijn vrouw Véra Joods was, speelde hierbij een grote rol.

In dit programma draagt schrijver Jamal Ouariachi (Nabokov-fan en kenner) een essay voor over Nabokovs werk en engagement, en gaat in gesprek met schrijver Marente de Moor, die 8 jaar in Rusland woonde.

Maar Nabokov was behalve schrijver ook een fervent schaker. Hij bedacht zelf schaakproblemen en schreef met De Verdediging ook een schaakroman. Tex de Wit neemt ons mee in de wereld van de schaker. Hoe denkt een schaker, wat kenmerkt een schaker?

Literair criticus Jeroen Vullings leidt de avond.

Sprekers

Jamal Ouariachi is schrijver. Hij studeerde psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en debuteerde in 2010 met de roman De vernietiging van Prosper Morèl. In februari 2017 verscheen de verhalenbundel Herinneringen in aluminiumfolie.

Marente de Moor is schrijver, columnist en slavist. In de periode 1991-2001 woonde De Moor acht jaar in Rusland waar ze aan de de theaterschool studeerde en als verslaggever werkte voor een Russisch misdaadprogramma. Haar werk is internationaal bekroond, met haar laatste roman, Foon (2018) won ze onlangs de Jan Wolkers Prijs.

Vladimir Nabokov werd geboren in 1899 als zoon van een aristocratische familie in Sint Petersburg. In 1917, na de Oktoberrevolutie vluchtte de familie naar Oekraïne, en vanuit daar verhuisden ze naar Engeland en Duitsland. In 1940 vluchtte Nabokov opnieuw, dit keer naar Amerika. Hij brak internationaal door met Lolita in 1955.

Over Publieke Intellectuelen

In de serie Publieke Intellectuelen onderzoeken we met hedendaagse denkers, schrijvers en politici essays en ideeën van invloedrijke schrijvers uit de vorige eeuw en kijken we wat van we van hun ideeën over vrijheid, democratie en de rechtsstaat kunnen leren.

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door vfonds en Lira fonds

Dit programma is gratis toegankelijk voor leden van We Are Public

Sprekers

Jeroen Vullings Literair criticus
Jamal OuariachiSchrijver
Marente de MoorSchrijver
Tex de Wit Cabaretier, schrijver en schaker
De geest van Vladimir Nabokov Schrijver