TV NL EN

Raadsledendebat: Over de positie van ongedocumenteerde Amsterdammers

Dit programma gaat online door. Heb je een ticket gereserveerd? Lees hier meer.

Programmamaker
In samenwerking met
ASKV/Steunpunt Vluchtelingen

Ongedocumenteerde vluchtelingen in Amsterdam zijn er altijd geweest, en zullen er waarschijnlijk ook altijd zijn. Over hoe de gemeente met hen moet omgaan lopen de meningen sterk uiteen. In dit programma, dat we maken in samenwerking met ASKV / Steunpunt Vluchtelingen, gaan verschillende gemeenteraadsleden met elkaar in debat over de vraag wat de gemeente kan en moet doen om ongedocumenteerden te ondersteunen.

De positie van ongedocumenteerde vluchtelingen in de stad is nog altijd ingewikkeld. In 2019 startte de pilot Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV) in vijf gemeenten, waaronder Amsterdam. Die pilot voorziet onder meer in 24-uursopvang voor een deel van de mensen die ongedocumenteerd zijn geraakt en daardoor nauwelijks aanspraak kunnen maken op sociale voorzieningen. 

Moet de LVV worden voortgezet? Moeten ongedocumenteerden die niet toegelaten worden in de LVV opgevangen worden? En hoe zit het met toegang tot medische zorg en onderwijs? Daarover praten we in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen met raadsleden.  

Sprekers

Sheher KhanDENK Amsterdam
Lian HeinhuisPvdA Amsterdam
Gerjan van den HeuvelChristenUnie Amsterdam
Jazie VeldhuyzenBIJ1 Amsterdam
Suleyman AslamiD66 Amsterdam
Femke RoosmaGroenLinks Amsterdam
Yusuf, Hidaya, Amir en Rayssa