TV NL EN

Renske Leijten: hoe verder ná het toeslagenschandaal?

Heeft Nederland zijn les geleerd?

Programmamaker / moderator

Met het toeslagenschandaal stortte de Belastingdienst talloze gezinnen in de ellende. De affaire is inmiddels een icoon van Nederlands overheidsfalen geworden, maar hebben we onze les wel geleerd? Wat er misging is geen toeval, maar het gevolg van jarenlange verwaarlozing van de democratische rechtsstaat. Hoe werken we aan het nodige herstel? 

Voormalig SP-Kamerlid Renske Leijten beet zich vast in het toeslagendossier, maar dat deed ze niet alleen. Ze werkte nauw samen met advocaat Eva González Pérez. Over haar verhaal schreef Leijten het boek Leuker kunnen we het niet maken. Het was Pérez die als eerste de structurele fouten bij fraudebestrijding Toeslagen signaleerde en zij was de eerste die toeslagenouders juridische hulp bood. Bij de Belastingdienst stond ze lange tijd te boek als lastpak.

In De Balie gaan we in gesprek met Renske Leijten, Eva González Pérez en advocaat Ellen Pasman over het onrecht dat het toeslagenschandaal mogelijk maakte. Hoe werken we aan herstel van de democratische rechtsorde? En kunnen we nieuwe schandalen voorkomen en mensen die misstanden aan de kaak stellen bijstaan in plaats van monddood maken?

Over de sprekers

Renske Leijten was bijna zeventien jaar lang Tweede Kamerlid voor de SP. Dankzij haar rol in de openbaring van het toeslagenschandaal kreeg ze tijdens de verkiezingen van 2021 meer dan 140.000 voorkeursstemmen. Ze schreef boek Leuker kunnen we het niet maken over advocaat Eva González Pérez, een van de mensen die het toeslagenschandaal aan het licht bracht.

Ellen Pasman is werkzaam in de advocatuur sinds 1987. Pasman is gespecialiseerd in bestuursrecht, arbeidsrecht, mediarecht en onrechtmatige overheidsdaad. In het verleden stond ze Willem Oltmans bij in diens proces tegen de Nederlandse staat. Daarover schreef ze het boek Oud zeer dat in 2002 verscheen. In 2021 verscheen Kafka in de rechtsstaat, een juridische anatomie van het toeslagenschandaal.

Sprekers

Renske LeijtenSchrijver ‘Leuker kunnen we het niet maken’, voormalig SP-Kamerlid
Ellen PasmanAdvocaat, schrijver ‘Kafka in de rechtsstaat’
Eva González PérezAdvocaat, lid van Staatscommissie rechtsstaat