TV NL EN

Reuring Onder Rebellen

Hoe ver mag een protestbeweging gaan?

door
Vierkant logo van De Balie
De Balie Academie
moderator
Rokhaya Seck
Tractoren in de binnenstad, bekladde standbeelden en blokkades op de Amsterdamse Zuidas: protest nam de afgelopen maanden allerlei nieuwe vormen aan. Soms wordt daarbij gedemonstreerd binnen de grenzen van de wet, maar niet elke demonstrant kleurt binnen de lijntjes.  Met activisten en deskundigen zoeken we een antwoord op de vraag: hoe ver mag je als protestbeweging nu eigenlijk gaan om je punt te maken?

Of je nu boer, klimaatactivist, antiracist of Coronascepticus bent: de vraag hoe je je boodschap het best over kunt én mag brengen is voor elke demonstrant relevant. Tijdens deze avond onderzoeken we samen met Jerry Afriyie (Kick Out Zwarte Piet), Inge Dekker (Extinction Rebellion), TINKEBELL (maatschappelijk geëngageerd kunstenares), Berend Roorda (jurist) en Jacquelien van Stekelenburg (socioloog) de grenzen van activisme en de legitimiteit van burgerlijke ongehoorzaamheid.

Sprekers

Jacquelien van Stekelenburg is als socioloog verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze is hoogleraar Sociale verandering en conflict met een expertise in collectieve actie, sociale bewegingen en mobilisatie. In dit programma vertelt ze over de waarde van protestbewegingen voor een samenleving.

Berend Roorda is jurist en docent aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is gespecialiseerd in demonstratierecht en biedt tijdens het programma het juridische kader: hoe ver mag een activist volgens de wet gaan?

Jerry Afriyie is dichter en mensenrechtenactivist. Als voorman van Kick Out Zwarte Piet zet hij zich in voor een inclusiever Sinterklaasfeest. Door middel van vreedzaam protest (onder meer tijdens Sinterklaasintochten) verzet de actiegroep zich tegen de racistische figuur van Zwarte Piet.

Inge Dekker is woordvoerder van Extinction Rebellion, een internationale beweging die zich verzet tegen klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit. Activisten van de beweging halen geregeld het nieuws met hun acties, waarbij ze bijvoorbeeld blokkades opwerpen op de Zuidas of bij Schiphol. Ook geeft Inge Dekker trainingen in geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid.

TINKEBELL, pseudoniem van Katinka Simons, is kunstenares, schrijver en strateeg. Zij heeft samen met Myrthe Hilkens de strategie uitgedacht van het kinderpardon.

Sprekers

Jacquelien van StekelenburgSocioloog
Berend RoordaJurist
Jerry AfriyieActivist – Kick Out Zwarte Piet
Inge DekkerActivist – Extinction Rebellion
TINKEBELLMaatschappelijk geëngageerd kunstenares