TV NL EN

Stamgasten in de gevangenis

De keuring en behandeling van recidivisten door het Nederlandse rechtssysteem

programmamaker & moderator
Anne-Marijn Epker
in samenwerking met
NTR
Een kwart van de ex-gevangenen in Nederland belandt binnen twee jaar opnieuw in de gevangenis. Het leven ‘binnen de muren’ is voor sommigen nou eenmaal makkelijker dan het leven erbuiten. Al helemaal als je al eerder hebt gezeten. Hoe goed begeleiden wij (ex-) gedetineerden terug de samenleving in?

We gaan een systeem kritisch gesprek aan met politici en experts op het gebied van strafrecht en recidivisten om de huidige aanpak en re-integratie van gedetineerden te evalueren. Is het strafrecht meer gebaat bij controle en strengere sancties? Of moeten we juist op zoek naar meer menselijkheid en mededogen in het systeem? Wat moet er gebeuren om te zorgen dat het leven ‘buiten de muren’ aantrekkelijker wordt dan daarbinnen?

Dit programma is geproduceerd door De Balie, in samenwerking met de NTR, Autres Directions en Aldus’ producties. Aanleiding van het programma vormt het verschijnen van de podcast ‘Buiten de Muren‘, die twee ex-criminelen uitvoerig volgt nadat ze uit de gevangenis vrijgelaten zijn. De podcast is vanaf 12 mei beschikbaar via NPO Radio 1 en alle podcast-apps. Luister hier alvast de trailer!

Foto: Harry Cock / de Volkskrant

Sprekers

Disa JironetOfficier van Justitie te Amsterdam en auteur
Frans DouwOud-gevangenisdirecteur en auteur
Bram Kniest & Teun HieltjesMuzikaal intermezzo
Marjolein KnolJournalist & podcastmaker
Sander Dekker Minister voor Rechtsbescherming

Misschien ook iets voor jou?

Programma / do 22 april 2021

De Open Samenleving: Jaron Harambam

Programma / wo 7 april 2021

Kan iemand schuldig zijn aan een voorspelde misdaad?

Steun ons

Zie jij ook de noodzaak van het vrije, publieke debat? Je kunt op verschillende manieren meewerken aan de onafhankelijkheid van De Balie en het verbreden en verdiepen van de programmering.