TV NL EN

Techdenkers: een technofix voor het klimaat

Programmamaker

Let op: dit programma vindt plaats in het kantoor van Adyen in Amsterdam, op Rokin 49.

Een grote vraag van een nu jonge generatie is hoe het toch zo lang – te lang – heeft kunnen duren voordat er grootschalig actie werd ondernomen om de opwarming van de aarde te beperken. Een van de antwoorden is misschien dat er bij velen een gedachte heerst dat de mens ongetwijfeld met innovatieve ideeën komt die de boel kunnen omdraaien of indammen.

Technologie als oplossing voor alles. Er wordt door tech-optimisten op gegokt, maar misschien ook wel om ons gedrag maar niet fundamenteel te hoeven veranderen. Nu deze innovatieve interventie met groots effect (vooralsnog) uitblijft en de energietransitie niet snel genoeg lijkt te gaan, vragen we ons af: welke rol kan of moet technologie spelen om een leefbare toekomst in het vooruitzicht te hebben op deze planeet?

Liggen er nieuwe technologieën op stapel die een significante rol kunnen spelen in de transitie? Wat zijn de beloftes daarvan? En komen er andere problemen voor in de plaats?

Deze Techdenkers gaat over de belofte van technologie, maar ook over of de mens wel in staat is tot echte systeemverandering. Over de ecologische en humanitaire tragedies die gepaard gaan met de strijd om grondstoffen. En of we het überhaupt gaan redden met wind, zon, waterstof en kernenergie – of dat we onze hoop mogen vestigen op CO2-filters en zondimmers.  


Over de sprekers

Floor Alkemade is hoogleraar in de Technology, Innovation, and Society groep aan de TU Eindhoven. Ze onderzoekt hoe we de transitie naar een duurzaam energie en mobiliteitssysteem kunnen versnellen. De focus van haar onderzoek is op hoe technologische en maatschappelijke ontwikkelingen elkaar beïnvloedden en daarmee systeemverandering in gang kunnen zetten.

Karolien van Teijlingen is sociaal geograaf en postdoctoraal onderzoeker bij de afdeling Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie van de Radboud Universiteit. Haar onderzoek richt zich voornamelijk op de dilemma’s en conflicten rondom mijnbouw, grondstoffenhandel, duurzame ontwikkeling en (klimaat)rechtvaardigheid in Latijns-Amerika.

Machiel Mulder is auteur van het boek ‘Energietransitie. Eerst snappen, dan doen’ en hoogleraar Energie-economie aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), waar hij onderzoek doet en lesgeeft in de economie van energietransitie. Als energie-econoom is hij al vele jaren, ook in eerdere functies binnen en buiten de overheid, nauw betrokken bij de analyse van energievraagstukken.

Hidde Boersma is wetenschapsjournalist en gepromoveerd moleculair bioloog. In de afgelopen jaren is zijn werk over landbouw en biotechnologie verschenen in onder andere De Volkskrant en De Groene Amsterdammer. Ook werkte Boerma mee aan de boeken Meer, hoe overvloed de wereld juist duurzamer en welvarender maakt en Ecomodernisme; het nieuwe denken over groen en groei.

Mattijs Slee studeerde Hydraulic Engineering aan de TU Delft en behaalde later een Global Executive MBA van INSEAD. Bij Shell werkte Slee aan energietransities en is sinds 2021 CEO van Battolyser Systems, waar een batterij die groene waterstof produceert ontwikkeld wordt.

Stilstaan bij vooruitgang

Met de programmaserie Techdenkers slaan De Balie en Adyen de handen ineen om tot serieuze en structurele reflectie op de rol van technologie in onze samenleving te komen. We gaan de dialoog aan met specialisten, beleidsmakers, kunstenaars en ervaringsdeskundigen en onderzoeken het spanningsveld tussen wat kan en wat wenselijk is. 

Sinds maart 2022 vindt er iedere maand een programma plaats in de evenementenruimte van het nieuwe kantoor van Adyen aan het Rokin. De programma’s worden inhoudelijk verzorgd en uitgezonden door De Balie.

Sprekers

Floor AlkemadeHoogleraar  Economics and Governance of Technological Innovation TU/Eindhoven
Karolien van TeijlingenSociaal Geograaf Radboud Universiteit
Hidde BoersmaJournalist, schrijver, documentairemaker en ecomodernist
Mattijs SleeCEO Battolyser Systems