TV NL EN

Techdenkers: Ex Machina

Let op: dit programma is in De balie
Programmamaker
in samenwerking met

Deze avond van Techdenkers staat in het teken van de filmvertoning Ex Machina (2014). Hierna gaan experts in gesprek over het speelveld tussen technologie en ethiek. Hierbij verkennen we de vraag die bij elk programma van Techdenkers centraal staat: wat is er mogelijk op het gebied van technologie, en wat is er (niet) wenselijk?

In Ex Machina wordt de jonge programmeur Caleb onverwachts geselecteerd als winnaar van een loting en uitgenodigd om deel te nemen aan een project, waarvoor hij afreist naar een afgelegen villa. Eenmaal aangekomen blijkt het te gaan om een onderzoeksinstituut naar kunstmatige intelligentie. Er wordt gewerkt aan robot Ava.

Het beoogde doel is Ava zo goed als mogelijk menselijke eigenschappen en gedragingen mee te geven. De onoplettende Caleb is een pion in dit proces. Ava blijkt, ondanks haar doorzichtige lichaam, verrassend menselijk; tussen haar en Caleb ontstaat een steeds hechtere band. Als tijdens een stroomstoring Ava, Caleb waarschuwt voor haar ontwikkelaar, moet Caleb op zoek naar wie en wat echt is. Wat als het menselijke en het niet-menselijke lastig van elkaar te onderscheiden is?

Ethische dilemma’s

Na afloop van de Film gaat programmamaker Jelle Baars in gesprek met Tijmen Schep over de ethische dilemma’s rondom nieuwe technologie, onze omgang met nieuwe technologie en de neiging tot antropomorfiseren – het toekennen van menselijke eigenschappen aan niet-menselijke objecten of wezens – van nieuwe technologieën als kunstmatige intelligentie (AI). Wanneer AI als ‘levend wezen’ wordt benaderd verbloemt dat veel politieke aspecten én technische en ideologische keuzes die gemaakt worden door AI-programmeurs. Welke consequenties heeft dit? 

Techdenkers is een samenwerking met innovatief tech-bedrijf Adyen. We onderzoeken en bespreken maandelijks het speelveld tussen technologie en ethiek.

Sprekers

Tijmen SchepKunstenaar en techcriticus