Pasgeleden kwam er onverwachts een nummer van Drake en The Weeknd uit – eveneens tot de grote verbazing van de artiesten zelf. Wat bleek, het nummer was gemaakt met behulp van Artificial Intelligence. Wat betekent deze technologische ontwikkeling voor de toekomst van de muziekindustrie: hebben we straks geen nieuwe artiesten meer nodig om goede muziek te maken? Of is dit eenzelfde soort ontwikkeling als de opkomst van drumcomputers en synthesizers in de jaren 80?
De afgelopen decennia hebben technologische ontwikkelingen de muziekindustrie ingrijpend veranderd. Op een manier heeft Spotify de wereldwijde muziekindustrie gered door stabiliteit in de markt te brengen. Daar droeg de technologische meerwaarde van de streamingdienst voor een groot deel aan bij – alle muziek ter wereld, met een druk op de knop binnen een milliseconde.
Nu kunnen we ons afvragen of de geavanceerde algoritmen om aanbevelingen te doen op basis van luistergeschiedenis niet afdoet aan muzikale diversiteit en de opkomst van nieuwe artiesten. Kunstmatige intelligentie zal net als andere technologische ontwikkelingen van grote invloed zijn op de wereld van muziek: maar hoe?
Sprekers
Bekijk ook onze andere programmering:
Achter de Schermen van het Nederlandse Omroepbestel
De nieuwe NPO-top zegt te staan voor een open en veilige werkcultuur, maar is deze visie ook terug te zien in de praktijk?
Fatma Aydemir: The State of European Literature
After the lecture, Fatma Aydemir will meet with the Dutch writer and poet Simone Atangana Bekono, who won multiple prizes for her works such as the Libris Literatuurprijs 2021.
Ece Temelkuran: The Dilemma of Climate Democracy
Can we save the planet without breaking the democratic system? A conversation with Ece Temelkuran, Eva Rovers and Clare Farrell (XR).