TV NL EN

Techdenkers: kunstmatige intelligentie als componist

Het nieuwe tijdperk van muziek maken?

Programmamaker
In samenwerkin met
Adyen
Adyen
Pasgeleden kwam er onverwachts een nummer van Drake en The Weeknd uit – eveneens tot de grote verbazing van de artiesten zelf. Wat bleek, het nummer was gemaakt met behulp van Artificial Intelligence. Wat betekent deze technologische ontwikkeling voor de toekomst van de muziekindustrie: hebben we straks geen nieuwe artiesten meer nodig om goede muziek te maken? Of is dit eenzelfde soort ontwikkeling als de opkomst van drumcomputers en synthesizers in de jaren 80?

De afgelopen decennia hebben technologische ontwikkelingen de muziekindustrie ingrijpend veranderd. Op een manier heeft Spotify de wereldwijde muziekindustrie gered door stabiliteit in de markt te brengen. Daar droeg de technologische meerwaarde van de streamingdienst voor een groot deel aan bij – alle muziek ter wereld, met een druk op de knop binnen een milliseconde.

Nu kunnen we ons afvragen of de geavanceerde algoritmen om aanbevelingen te doen op basis van luistergeschiedenis niet afdoet aan muzikale diversiteit en de opkomst van nieuwe artiesten. Kunstmatige intelligentie zal net als andere technologische ontwikkelingen van grote invloed zijn op de wereld van muziek: maar hoe?

Sprekers

Adam Bais Artiestennaam Benjamin Fro – Amsterdamse rapper
Selim HaaseProducer en industrieel ontwerper
Sem BakkerAdvocaat
Dieuwertje HeuvelingsSchrijver en muziekindustrie professional