TV NL EN

Achter de Schermen van het Nederlandse Omroepbestel

Programmamaker
In samenwerking met
Presentatie
Landelijk verzet tegen het omroepbestel neemt toe. Het idee van lineaire televisie wordt niet losgelaten, terwijl het medialandschap razendsnel is veranderd. Ook klappen steeds meer makers uit de school over moeizame samenwerkingen met de omroepen, gebrek aan waardering en slechte arbeidsvoorwaarden. De vraag of Ongehoord Nederland uit het omroepbestel moet ligt op tafel bij Staatsecretaris Gunay Uslu. Wat betekent dit voor de toekomst van de NPO?

De NPO een onderzoek gestart naar zijn eigen werksfeer. De nieuwe NPO-top zegt te staan voor een open en veilige werkcultuur, maar is deze visie ook terug te zien in de praktijk? 

In dit programma werpen we een kritische blik op het omroepbestel. Want wie maakt de tv-programma’s en voor wie? De publieke omroep is opgedeeld in verschillende omroepverenigingen, elk met hun eigen doelgroep en programma-aanbod, zoals KRO-NCRV, BNNVARA en Omroep Max. Daarnaast zijn er commerciële omroepen, zoals RTL Nederland en Talpa Network, die hun inkomsten uit reclame halen en zo hun programma’s financieren. In dit programma gaan de makers, omroepen en de NPO, met- en over elkaar in gesprek.

Sprekers

Sarah SylbingHoofdredacteur VPRO
Monique Nolte Documentairemaker
Jeroen PenJournalist en schrijver
Guikje RoethofOud-Ombudsman van de NOS
Ton F. van DijkOud- Omroepbestuurder en columnist HP/ De tijd