TV NL EN

Techdenkers: Marietje Schaake over de macht van big tech

Programmamaker
Rosalie Dielesen
Mede mogelijk gemaakt door
Adyen
Adyen

Met oud-Europarlementariër Marietje Schaake gaan we in gesprek over democratie in de digitale wereld.

Technologie is overal in ons leven, maar er is nauwelijks democratische controle op de machtige bedrijven die de digitale wereld vormgeven. Het gaat vaak mis en publieke leiders raken de regie kwijt. Of het nu gaat om de toeslagenaffaire in Nederland, of de oorlog in Oekraïne, techbedrijven nemen steeds belangrijkere beslissingen. Helaas betekent een goed resultaat voor de aandeelhouders niet automatisch dat het ook goed is voor de samenleving. Hoe machtig zijn techbedrijven nu eigenlijk? En hoe overleeft de democratie in de digitale wereld?

Over de spreker
Marietje Schaake (Leiden, 1978) is directeur internationaal beleid bij het Cyber Policy Center van de Stanforduniversiteit en was van 2009 tot 2019 Europarlementariër namens D66. Schaake schrijft over technologie en politiek in haar column voor Financial Times. 27 augustus verschijnt haar boek De stille coup.

Over Techdenkers

Technologie is een onlosmakelijk onderdeel geworden van ons leven, maar staan we daar wel genoeg bij stil? Tijdens Techdenkers leggen we technische innovatie langs de ethische meetlat. Welke invloed heeft de komst van AI op onze levens? Hoe gaan we met behulp van tech de klimaatcrisis oplossen? En willen we dat algoritmes onze partnerkeuze bepalen?

De serie Techdenkers wordt inhoudelijk verzorgd en uitgezonden door De Balie en is onderdeel van onze partnership met Adyen.

Sprekers

Marleen StikkerOprichter en directeur De Waag
Kim van SparrentakGroenLinks/PvdA Europa