TV NL EN

The Story of Nina Simone

“To be young, gifted and black”

programmamaker De Balie
Merlijn Geurts
Programmamaker
In samenwerking met
Jazz Orchestra of the Concertgebouw

In The Story of Nina Simone  brengt singer-song writer Sabrina Starke samen met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw een ode aan de legendarische artiest Nina Simone. In aanloop naar de concerten brengen we in twee programma’s in De Balie met sprekers en artiesten haar kunstenaarschap, activisme en invloed tot leven. Hoe inspireert Simone’s geniale psyche onze nieuwe generatie muzikanten?

An artist’s duty is to reflect the times he lives in

Nina Simone

“To be young, gifted and black” zong Nina Simone in 1969. De droom van Nina Simone om de eerste zwarte klassiek pianist te worden is nooit uitgekomen. In plaats daarvan werd ze een internationaal gevierd zangeres. Met haar indrukkende leven en carrière herschreef Nina Simone wat het betekende om een zwarte vrouw te zijn in de muziekindustrie. Ze verweefde haar klassieke virtuositeit op geniale wijze in haar nummers maar kampte later ook met psychische klachten. Hoe verhouden Nederlands artiesten zich nu tot haar werk en muziek? Wat is de relatie tussen buitengewone creativiteit en een buitengewone geest? En zijn de dilemma’s waar Nina Simone mee moest dealen herkenbaar?

Sabrina Starke x Jazz Orchestra of the Concertgebouw

Nina Simone is een grote inspiratiebron voor singer-songwriter Sabrina Starke die meerdere Edisons won met haar muziek. Samen met het 17-koppig Jazz Orchestra of the Concertgebouw zoekt ze in The Life of Nina Simone de rafelranden op in het maatschappelijke en zeer persoonlijke oeuvre van Nina Simone. The Jazz Orchestra of the Concertgebouw is een bigband van absolute wereldklasse. Met een ijzersterke ritmesectie en dito blazers toeren ze over de hele wereld met grote (inter)nationale solisten. Voor de volledige speellijst zie www.jazzorchestra.nl  

Sprekers

Sabrina StarkeSinger-songwriter
Drs. Glenn HelbergTransculturele psychiater
Djuwa MroiviliPianist, muziekdocent en activist | (c) Mona van den Berg
loes rusch
Dr. Loes RuschMuziekwetenschapper – Universiteit Utrecht, het Koninklijk Conservatorium Den Haag & Conservatorium van Amsterdam

Livestream

Al onze programma’s zijn gratis te zien op De Balie TV. Waardeer je onze programmering en wil je toch graag een bijdrage doen?

We Are Public-lid?Voer je barcode in en steun De Balie!