TV NL EN

Turning Tables: Een hongerpandemie op komst?

Oxfam rapport over gevolgen van coronapandemie voor honger wereldwijd

in samenwerking met
Oxfam Novib
programmamaker
Programmamaker

Rapport over gevolgen van coronapandemie voor honger wereldwijd

In dit rapport becijfert Oxfam hoeveel meer mensen te maken gaan krijgen met een tekort aan voedsel door de wereldwijde coronapandemie. Voordat de wereld werd getroffen door het virus was het aantal mensen dat honger lijdt al aan het stijgen. In het rapport wordt de situatie in onder meer Jemen, Congo, Afghanistan, Brazilië en Venezuela belicht. Het Oxfam rapport komt uit vlak voordat de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties cijfers over honger wereldwijd publiceert op 13 juli.

Op 10 juni gingen we tijdens Turning Tables: Een hongerpandemie op komst? het gesprek aan over hoe we de mondiale voedselzekerheid kunnen versterken. In verband met het uitbrengen van het nieuwe rapport van Oxfam Novib over de gevolgen van de coronapandemie voor honger wereldwijd zenden we vandaag het programma nogmaals uit op de homepage.
Turning Tables: Een hongerpandemie op komst?

‘Er dreigt een hongerpandemie’, meldde de voedselhulporganisatie van de Verenigde Naties in april. Door de coronacrisis verdubbelt het aantal mensen in acute hongersnood van 135 naar 260 miljoen aan het eind van dit jaar. Hoe kunnen we de mondiale voedselzekerheid versterken, wat moet anders in de huidige voedselketens en bij wie ligt de bal?

Sprekers

Joris Lohman, directeur van Food Hub, ziet de oplossing in het versterken van regionale voedselketens, waarbij een grote rol is weggelegd voor de politiek. Directeur van Both Ends Danielle Hirsch wil juist inzetten op het verstevigen van lokale voedselproductie. Samen discussiëren ze verder over wat er anders kan in ons wereldwijde voedselsysteem.

Turning Tables

De huidige mondiale crisis veroorzaakt door het coronavirus legt opnieuw de grote ongelijkheden in de wereld bloot. Extreme armoede ligt wereldwijd voor velen op de loer. Tegelijkertijd staan we op een kruispunt in de geschiedenis om het radicaal anders te doen. De besluiten die overheden en internationale organisaties de komende maanden nemen, zullen de toekomst bepalen. De Balie en Oxfam Novib slaan in de reeks ‘Turning Tables’ de handen ineen om duiding te geven aan de ongekende uitdagingen maar ook aan de unieke kans die voor ons ligt.

Sprekers

Danielle HirschDirecteur duurzaamheidsorganisatie Both ENDS
Joris LohmanDirecteur Food Hub