TV NL EN

De Koplopers: Van bord tot boer

Teun van de Keuken en de schijf van 2050

Koplopers
programmamaker
Moderator
Teun van de Keuken
In samenwerking met
Kunnen we tot een bestendig voedselsysteem komen dat goed is voor boeren, consumenten én het klimaat? En voeren we de dialoog over de uitdagingen die voor ons liggen wel op de goede manier?

Onze huidige voedselconsumptie en -productiepatronen lopen tegen de planetaire klippen op. We moeten richting een voedselsysteem dat werkelijk goed is voor mens en planeet, in plaats van alleen minder slecht. Hoe komen we daar en voeren we nu wel de juiste gesprekken?

De Green Deal zorgt voor een revolutionair nieuw landbouwbeleid, maar het botst in Brussel. Boeren en klimaatactivisten staan op de barricaden, maar niet zij aan zij: ze strijden voor ogenschijnlijk tegengestelde belangen. Maar zijn hun belangen wel zo tegenstrijdig? 

In plaats van te kijken naar de beperkingen die boeren opgelegd worden, kunnen we ook eerst kijken naar de gewenste uitkomst: een beter menu voor de toekomst. Om vervolgens te bepalen hoe we op een duurzame manier tot deze gewenste uitkomst kunnen komen. Van bord tot boer dus, en niet van boer tot bord. Het kan immers niet zo zijn dat alleen boeren concessies moeten doen: aan een duurzame toekomst moet iedereen meewerken.

De Balie gaat langs bij Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid, en Ruud Zanders, medeoprichter van pluimveehouderij Kipster.

De Koplopers
Vergroenen, bouwen, verduurzamen, innoveren. De ambities voor Nederland zijn groot, maar de ruimte beperkt. We komen nu al drie keer Nederland te kort. Hoe kunnen we al deze plannen waarmaken en voorkomen dat het Nederlandse landschap versnippert?


In de serie De Koplopers ontmoet Teun van de Keuken de mensen die de oplossingen van de toekomst nu al in de praktijk brengen. Wat kunnen we van deze koplopers leren? Hoe vertalen we hun praktijkervaring naar politieke samenwerking – zodat de rest van Nederland ook mee kan in de transitie?


het logo van regieorgaan sia

De Koplopers is een samenwerking met Regieorgaan SIA. SIA bevordert de kwaliteit en de impact van het praktijkgericht onderzoek van hogescholen. We gaan in gesprek over goed grondgebruik met lectoren van hogescholen die praktijkonderzoek doen, politici die verantwoordelijk zijn voor de regels en ervaringsdeskundigen die een oplossing zoeken.

Sprekers

Frederike PraasterinkLector Future Food Systems, HAS Hogeschool
Noelle AartsProfessor Socio-Ecologische interacties, Radboud Universiteit
Peter MeedendorpAkkerbouwer, Portefeuillehouder ‘internationaal’ NAJK
Joris ThijssenTweede Kamerlid PvdA, woordvoerder Landbouw