TV NL EN

Vogelen in De Balie: de Grauwe Kiekendief

Een programmareeks voor nieuwelingen en vogelnerds. Elke keer staat één vogel centraal, met de
ze keer de Grauwe Kiekendief.

Programmamaker
Nederlandse kiekendiefonderzoekers brengen ongeëvenaarde diepgang in onze kennis over trekvogels en landbouw. Ze beschermen nesten in Groningse, Friese en Flevolandse akkers, volgen vogels met zenders naar de Afrikaanse Sahel, verrichten ouderwets veldwerk en zoeken individueel herkenbare vogels op. Tijdens deze aflevering van Vogelen in De Balie reizen we mee met de trek van de Grauwe Kiekendief en zijn grootste fans.

De kiekendiefmensen reisden mee met de vogels van de grens van Rusland langs Nederlandse akkers tot in diep in de Sahel. Met indringend meerjarig onderzoek legden ze bloot waar de Kiekendief jaagt en slaapt. Welke vogels met elkaar broeden en waar hun nageslacht heen vliegt. In dertig jaar groeide hun werk uit tot gerenommeerd onderzoek met een internationale beweging voor natuurbehoud in boerenland.

De onderzoekers ontmoetten veel boeren, natuurbeschermers en lokale bewoners en leerden daardoor welke vormen van landbouw het beste passen bij bedreigde vogelsoorten. Met de akkervogelbescherming hebben ze voorkomen dat de Kiekendief uitstierf als Nederlandse broedvogel. En op hun beurt gaven de vogels ons inzichten in landbouw waar wij als mensen van kunnen leren.

Dit programma is gratis toegankelijk voor leden van We Are Public

Foto: Ben Koks

Sprekers

Grauwe KiekendiefRoofvogel
Ben KoksOrnitholoog en natuurbeschermer
Elvira WerkmanSchrijver en natuurjournalist
Siegfried WoldhekTekenaar en voormalig directeur WNF en Vogelbescherming
Frank WestermanSchrijver en journalist
Thomas BouvyAudiovisueel ontwerper

Over de sprekers

De spin in het web van de akkerbescherming Ben Koks.

Schrijver Elvira Werkman draagt deze avond voor uit haar boek De man op de dijk – Het grenzeloze verhaal van de grauwe kiekendief.

Kunstenaar en voormalig directeur van het WNF en de Vogelbescherming Siegfried Woldhek tekent live een Grauwe Kiekendief.

Frank Westerman schreef de bestseller De Graanrepubliek dat zich afspeelt in de gemeente Oldambt, hetzelfde gebied als waar de Kiekendief broedt en wordt beschermd. Westerman beschreef hoe het Nederlandse landschap veranderde in de afgelopen honderd jaar en wat dat betekende voor mens en natuur.

Audiovisueel ontwerperThomas Bouvy verzorgde negen jaar het achtergrondbeeld dat te zien was tijdens interviews van Zomergasten. Hij zal de Grauwe Kiekendief tijdens de avond in volle glorie laten vliegen.

Vogelen in De Balie

Een programmareeks voor nieuwelingen en vogelnerds. Elke keer staat één vogel centraal, maar die vogel staat niet op zichzelf. Want waar vogels en mensen elkaar ontmoeten ontstaat liefhebberij, concurrentie en verstoorde trektochten. We duiken in de historie, wetenschap, cultuur en gaan ook zo nu en dan de natuur in, op zoek naar vogels.