Rondleiding Grutto’s kijken in Waterland
‘S middags om 14:00 organiseren we een rondleiding in het belangrijkste gruttogebied van Nederland, in Waterland vlak boven Amsterdam. Hoogleraar Trekvogelecologie Theunis Piersma zal vertellen over de jeugd van de Grutto. Natuurbeheerder Ton Pieters kent het gebied als geen ander omdat hij er al 50 jaar werkt van maakt om dit gebied voor weidevogels in te richten. De excursie is uitverkocht.
De Nederlandse grutto (Limosa limosa ‘neerlandica’) is een belangrijke boerenlandvogel. Nergens in Europa broeden zoveel grutto’s als in Nederland, die rond het tijdstip van dit programma weer in het land zijn.
Wereldwijd bekend is het onderzoek van Theunis Piersma die Grutto’s uit Noord-Nederland achterna reist tot in Mauritanië. Tijdens het programma zal hij in gaan op de jeugd van de Grutto’s. Want wie de vogel wil begrijpen moet de eerste honderd dagen uit hun jeugd nauwlettend in de gaten houden.
Laura Bromet, GroenLinks Kamerlid met de portefeuille landbouw en oud wethouder van de gemeente Waterland. Bromet groeide op tussen de Grutto’s van Waterland en woont daar nog steeds.
Waarom breekt een Jan-van-Gent zijn nek niet tijdens een duik? En hoe is een waterral aangepast om door het riet te kunnen bewegen? Deze en veel meer vragen over de relatie tussen leefwijzen en anatomische aanpassingen van vogels proberen Kas Koenraads en Arnold van den Burg te ontrafelen door vogelecologie te bestuderen en anatomische aanpassingen te bekijken aan de hand van het opensnijden van vogels. Tijdens het programma bekijken ze een grutto van veren tot ribbenkast en scheppen zo een nieuwe kijk op hoe vogels hun lichamelijke aanpassingen gebruiken om te overleven.
Eva Meijer stond eerst ook als spreker op deze pagina vermeld, maar is helaas verhinderd om te komen.
Dit programma is uitverkocht. Geen kaartje? Kijk hier mee via onze livestream om 20:00 uur op woensdag 1 juli.
Vogelen in De Balie
Een programmareeks voor nieuwelingen en vogelnerds. Elke keer staat één vogel centraal, maar die vogel staat niet op zichzelf. Want waar vogels en mensen elkaar ontmoeten ontstaat liefhebberij, concurrentie en verstoorde trektochten. We duiken in de historie, wetenschap, cultuur en gaan ook zo nu en dan de natuur in, op zoek naar vogels.
Sprekers
Kijk terug!
Vogelen in De Balie: de Grutto
Misschien ook wat voor jou…
Verplaatst: Food for Thought #1: De dubbeldoelkoe
Dit programma is verplaatst naar 1 november om 18:30 uur. Tijdens Food for Thought, een culinair programma en diner ineen, kom je alles te weten over dat wat er op je bord ligt zonder je smaak te verliezen. Tijdens deze aflevering leggen we misschien wel het meest controversiële product van het moment onder de loep:
Food for Thought #2:
De tomaat
Tijdens Food for Thought, een culinair programma en diner ineen, kom je alles te weten over het eten op je bord zonder je smaak te verliezen. Tijdens deze tweede aflevering onderzoeken we met o.a. culinair journalist Petra Possel een van de meest gebruikte producten in de keuken: de tomaat. Kun je deze dag niet? Je
Vogelen in De Balie: de Hoatzin
Let op: één gekocht ticket biedt toegang voor twee personen. Op het eerste gezicht lijkt deze vogel een kruising tussen een pauw en een gier, maar ergens lijkt het ook of je een reptiel in de ogen kijkt. Wetenschappers ruziën in ieder geval al jaren over de vraag tot welke vogelfamilie deze soort behoort, want