TV NL EN

Wie leidt ons onderwijs?

Programmamaker
Irene van den Bosch
Moderator
Merlijn Geurts
Merlijn Geurts
In Samenwerking met
Nederlands Mathematisch Instituut

De kwaliteit van het Nederlands onderwijs daalt al jaren. Waarom lukt het politici en beleidsmakers niet om daar verandering in te brengen? Hebben wij last van een bestuursinfarct?

Een steeds groter lerarentekort, meer en meer kinderen die laaggeletterd dreigen te gaan afstuderen en groeiende kansenongelijkheid. Al jaren is de dalende kwaliteit van ons onderwijs een onderwerp van grote zorg. Maar desondanks lijkt er niks te veranderen.

Samen met bestuurders en onderwijsprofessionals reflecteren we op het onderwijsbeleid van afgelopen jaren. Waarom lukt het niet om het kwaliteitsniveau in de lift te krijgen?

Ook kijken we naar een aantal hoopgevende lichtpuntjes. Scholen die het tij wel weten te keren en kwalitatief hoog onderwijs bieden binnen het huidige systeem. Welke scholen zijn dit? Wat maakt hen succesvol? En wat houdt ons tegen om dit succes om te zetten in een landelijk beleid?

Sprekers

Sezgin Cihangir    Directeur Nederlands Mathematisch Instituut
Ton van HaperenLeraar economie, columnist en voorzitter van Stichting Meer Leren op School
Alexander Rinnooy KanWiskundige, oud lid van de eerste kamer (D66) en oud voorzitter van de SER
Andrea NiemarktRector van het Mencia de Mendoza Lyceum in Breda
Elard PijnakenDirecteur van BVS-schooladvies voor vrijeschoolonderwijs
Over de sprekers

Sezgin Cihangir is directeur van het Nederlands Mathematisch Instituut waar lesmethoden voor taal, rekenen en wereldoriëntatie worden ontwikkeld, zoals Foutloos Rekenen, Foutloos Wiskunde, Grip op Tekst en Wetenswaardig. Hij zoekt regelmatig het publieke debat op over de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs. Hij is lid van Team Red het Onderwijs, secretaris bij stichting Meer Leren op School en co-redacteur van het in januari 2025 verschenen boek Pole Position.

Ton van Haperen is docent economie aan het Rythovius College, docent aan de lerarenopleiding van de Universiteit Leiden en columnist van Het Onderwijsblad. Op diverse platforms schrijft hij veelvuldig over de kwaliteit en organisatie van het onderwijs. Hij is voorzitter van Meer leren op school, een stichting die zich inzet voor het verbeteren van de Nederlandse positie op internationale ranglijsten van onderwijsprestaties.

Alexander Rinnooy Kan is wiskundige, voormalig rector magnificus van de Erasmus Universiteit Rotterdam en was van 2015 tot 2019 lid van de eerste kamer namens D66. Ook was hij voorzitter van het VNO, bestuurslid bij ING, voorzitter van de SER en bekleedde daarnaast tientallen nevenfuncties. Van 2012 tot 2019 was hij hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Onder andere vanuit de SER heeft hij veelvuldig politiek advies gegeven over het onderwijsbeleid.

Andrea Niemarkt werkt al sinds 1995 in het voortgezet onderwijs. Vele jaren heeft zij als docent voor de klas gestaan en sinds 2008 bekleedde zij diverse leidinggevende rollen binnen het onderwijs. Momenteel is zij rector van het Mencia de Mendoza Lyceum in Breda.

Elard Pijnaken is directeur van BVS-schooladvies, een stichting die zich bezighoudt met begeleiding van duurzame ontwikkeling van vrijeschoolonderwijs. Hij heeft jarenlang ervaring opgedaan als directeur van primair onderwijs, rector in voortgezet onderwijs en onderwijsinnovator voor de vrijeschool. Daarnaast is hij theatermaker en dichter.

do 20 mrt / 20:00
Kunst en Literatuur

Publieke Intellectuelen: Pramoedya Ananta Toer

Pramoedya Ananta Toer vatte het Indonesië van de twintigste eeuw in zijn literaire werk. Wat waren de idealen van deze eeuwig dissidente schrijver?

Meer Info Tickets
ma 24 mrt / 19:30
Democratie en rechtsstaat

Jongeren aan zet: red de leerplicht!

De overheid wil het aantal jongeren dat zonder diploma school verlaat komend jaar bijna halveren, van 30 duizend schoolverlaters naar 18 duizend. Werken de maatregelen die daarvoor genomen zijn? En sluiten deze aan bij de wensen van jongeren?

Meer Info Tickets
zo 30 mrt / 20:00
Democratie en rechtsstaat

Bezuinigingen in het wetenschappelijk onderwijs: wie is het kind van de rekening?

Komende jaren wordt er 1,2 miljard euro bezuinigd op het onderwijs. Voor welke uitdagingen staan de scholen en universiteiten? En hoelang kan de huidige onderwijskoers nog gevaren worden?

Meer Info Tickets