TV NL EN

Winst zonder Winnaars

Programmamaker
In samenwerking met
Hoe kan een kleine groep supersterbedrijven zo’n dominante greep hebben op onze economie? En wat betekent dat voor de rest van de maatschappij? Daarover spreken we deze avond met Jan Eeckhout, auteur van het boek De Winstparadox, en andere deskundigen.

Onze economie wordt meer en meer beheerst door een paar gigantische bedrijven, die kleine concurrenten opslokken en hun monopolieposities steeds verder verstevigen. Dat is – behalve misschien voor een klein groepje mensen – slecht nieuws.

In een geheel vrije markt is het ontstaan van zulke supersterbedrijven als Amazon, Walmart en Google onvermijdelijk. “Het probleem met competitie is dat er iemand wint,” schreef George Orwell daar al in 1944 over. Het bestaan van zulke supersterbedrijven zorgt ervoor dat een steeds kleiner deel van de winst die wordt gemaakt naar arbeid gaat, en kapitaal steeds belangrijker wordt. Hoewel de productiviteit steeds verder toeneemt, blijven de lonen achter. Dat is niet alleen slecht voor de onderbetaalde arbeider, maar ook voor de rest van de economie. Lage lonen leiden immers tot een lage koopkracht.

Wat zijn de gevolgen van het bestaan van zulke supersterbedrijven voor onze maatschappij en valt het tij nog te keren?

Over de sprekers

De Vlaamse econoom Jan Eeckhout is onderzoeker aan de Universitat Pompeu Fabra in Barcelona. Voorheen was hij als hoogleraar verbonden aan o.a. University College London, Princeton en University of Pennsylvania. Over zijn paper over marktmacht werd geschreven in gerenommeerde internationale publicaties als The Economist, Financial Times en The New York Times.

Esther-Mirjam Sent is hoogleraar Economische Theorie en Economisch Beleid aan de Radboud Universiteit Nijmegen en lid van het Sustainable Finance Lab. Sinds oktober 2021 is zij voorzitter van de Partij van de Arbeid (PvdA).

Hans Stegeman is hoofdstrateeg bij Triodos Investment Management en columnist bij Het Financieele Dagblad. Hij schreef o.a. voor RTL Nieuws, Het Financieel Dagblad en Trouw.

Economieredacteur Marieke de Ruiter schrijft voor De Volkskrant over ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Afgelopen jaar ging ze voor haar onderzoek naar misstanden in de pakkettenbranche zelf aan de slag als pakketbezorger.  

Theatermaker in residency Max Wind verzorgt het intermezzo.

Sprekers

Jan EeckhoutHoogleraar Economie en auteur ‘De Winstparadox’
Esther-Mirjam SentHoogleraar Economische Theorie en Economisch Beleid
Hans StegemanEconoom en hoofdstrateeg bij Triodos Investment Management
Max WindTheatermaker
Marieke de RuiterEconomieredacteur De Volkskrant
Foto: Ines Vansteenkiste-Muylle