TV NL EN

Zes jaar na de genocide op de Jezidi’s

Programmamaker
Moderator
Op 3 augustus 2014 vond de 74e genocide plaats op de Jezidi’s. Op die dag, zes jaar geleden, trok IS de provincie Sinjar binnen en ontvoerde zevenduizend mensen, onder wie vooral vrouwen en kinderen, en doodde er zo’n vijfduizend, vooral mannen.

Deze middag staan wij stil bij deze gebeurtenis en spreken we met diverse betrokkenen over wat er sindsdien is gebeurd en de huidige situatie.

Sprekers

Amjad Al-Karaf is Jezidi en hij is geboren in Irak. Eind 2011 is hij gevlucht naar Nederland. Hij werkt als apothekersassistent in een openbare apotheek en studeert Farmakunde aan Hogeschool Utrecht. Daarnaast probeert hij aandacht te krijgen voor zijn volk. Samen met Khalid Barkat hebben zij een platvorm opgezet om de Jezidi-gemeenschap in Nederland te ondersteunen bij het informeren over de ontwikkelingen rondom hun asielzaken en het regelen van de online zaken.

Brenda Stoter Boscolo is een Nederlandse journaliste die schrijft over het Midden-Oosten. Haar artikelen zijn gepubliceerd door o.a. Al Jazeera, The Telegraph, Trouw, Algemeen Dagblad, De Tijd en de Groene Amsterdammer. Vanaf 2010 reist ze door het Midden-Oosten. Recent verscheen haar boek ‘Het vergeten volk: het verhaal van de Jezidi’s over de laatste genocide’, dat werd genomineerd voor de Brusseprijs. Voor dit boek sprak ze met honderden Jezidi’s over hun cultuur, verleden en de genocide door IS.

Parween Alhinto is 23 jaar oud en Jezidi. Zij komt uit het dorpje Grezer in Sinjar Irak. In augustus 2014 is zij gekidnapt door IS. Zij heeft verschrikkelijke dingen meegemaakt toen zij in de handen van IS was. Vandaag vertelt zij haar verhaal om de wereld te laten wat voor verschrikkelijke dingen IS met de Jezidi-vrouwen heeft gedaan.

Holya Khalaf is 17 jaar oud en zij is ook Jezidi. In 2017 is zij gevlucht naar Europa. Ze heeft leren schilderen van haar oma die momenteel nog in Irak woont. Holya is begonnen met haar werk in de vluchtelingenkampen in Griekenland. Vandaag wil zij met behulp van haar kunstwerk de mensen te laten zien wat IS in 2014 met Jezidi-gemeenschap heeft gedaan.

Sprekers

Brenda Stoter BoscoloJournalist
Parween Alhinto
Holya KhalafKunstenaar
Amjad Al-karaf