TV NL EN

Zwoegen in de schaduw

De Balie Live Journalism onderzoekt komende maanden de situatie van Amsterdammers zonder papieren, die te maken hebben met zware misstanden bij hun werk in legale sectoren. Deze avond presenteert ze een situatieschets en nodigt ze iedereen uit mee te helpen dit probleem in kaart te brengen. Praat mee!

nieuwste onderzoek
een programma van
in samenwerking met
AT5
Amsterdam telt duizenden ongedocumenteerden. Velen van hen werken zonder papieren in de schoonmaak, horeca, bouw of andere legale sectoren en dragen zo bij aan de economie van de stad. Maar in deze schaduweconomie vinden ook misstanden en uitbuiting plaats. Ongedocumenteerden kunnen in handen vallen van malafide werkgevers, mensenhandelaren en huisjesmelkers. Welke rechten worden geschonden en hoe houden we dit met zijn allen in stand? Praat mee over het nieuwste onderzoek van Live Journalism.

Herken jij dit verhaal, vanuit persoonlijke of professionele betrokkenheid? Ben je ongedocumenteerd en maak je je zorgen, of ben je in contact met Amsterdammers zonder papieren wiens arbeidsrechten worden geschonden? Of ben je gewoon nieuwsgierig? Op 21 september brengen we de werksituatie van ongedocumenteerden in kaart, kijken we naar huisvesting en de rol van de consument. Ook zullen werkende Amsterdammers zonder papieren hun ervaringen delen. Hoe groot is het probleem en wat zijn de blinde vlekken?

Natalia Robledo-Contreras was jarenlang ongedocumenteerd en komt op voor de rechten van domestic workers. Faisol Iskandar is voorzitter van de Indonesische migrantenvakbond en werkt zonder papieren als schoonmaker. Anna Ensing van FairWork vertelt ons welke rechten ongedocumenteerden hebben. Ombudsman Arre Zuurmond doet onderzoek naar de omstandigheden van ongedocumenteerde Amsterdammers. Marcus Souza dos Santos is student van Braziliaanse afkomst en helpt o.m. met de Portugees-Nederlandse vertaling.

Koop hier je ticket en doneer een ticket aan iemand anders. Kom op tijd, de zaal gaat om 19:45 uur open. Op de hoogte blijven van De Balie Live Journalism? Of een tip delen? Stuur ons een mailtje op LiveJournalism@DeBalie.nl

It is possible to arrange a translation during the programme (for example English, Spanish or Portugese). If you are a non-dutch speaker, send us an e-mail with your request at LiveJournalism@DeBalie.nl.

Sprekers

Arre ZuurmondOmbudsman Metropool Amsterdam
Anna Ensing FairWork
Marcus Souza dos SantosStudent Sociale Geografie, Universiteit van Amsterdam en vertaler
Natalia Robledo-Contreras Voorzitter FNV Migrant Domestic Workers
Faisol IskandarVoorzitter Indonesian Migrant Workers Union