TV NL EN

Marij Swinkels

STUDIO, STUDIO 10
Foto: Tanne van der Wal

Marij Swinkels is bestuurskundige en gespecialiseerd in politiek leiderschap in crisissituaties.

Wat zou u doen? Deze hoofdvraag van de gelijknamige rubriek in de Volkskrant inspireerde Marij Swinkels jaren geleden om te onderzoeken wat politieke leiders doen wanneer ze met ingewikkelde dilemma’s worden geconfronteerd in crisissituaties. Want ga er maar aan staan: omvallende economieën in de Eurozone, onafwendbare klimaatproblemen, of een pandemie. Wat voor oplossing kies je en waarom? Hoe spelen je aannames en ideeën hierin een rol? En hoe kijken leiders zelf op deze ingewikkelde dilemma’s terug? Als universitair docent aan de Universiteit Utrecht onderzoekt Marij hoe de ideeën van politieke leiders over ingewikkelde dilemma’s ertoe doen in hun besluitvorming tijdens grote crises. Zo kan zij samen met leiders betere oplossingen vinden voor de crises van de toekomst.

Daarnaast werkt Marij hard aan open wetenschap: wetenschap waarbij onderzoek en onderwijs voor iedereen toegankelijk is, waarbij een divers publiek actief betrokken is, en waar verschillende typen wetenschappers erkend worden om het diverse werk wat ze doen. Bijvoorbeeld via het project inclUUsion, waardoor vluchtelingstudenten kosteloos kunnen studeren, of door stadsgesprekken met studenten en wetenschappers te organiseren.

Zowel de inhoud als de manier van nadenken over haar werk vormen samen haar missie: werken aan een duurzame verbinding tussen wetenschap en de samenleving om zo maatschappelijke impact te maken.