Amsterdam breekt bouwrecord na bouwrecord, maar ondertussen leven veel Amsterdammers in oude en slecht onderhouden huizen. Zij huren bij corporaties, maar óók bij particuliere verhuurders die vaak uit het zicht blijven. Velen zijn maatschappelijk betrokken, maar er zitten ook onverantwoordelijke pandjesbazen tussen. Hoe filteren we de één van de ander? Hoe gaan particuliere verhuurders om met meldingen van achterstallig onderhoud? En hoe lossen we de problemen op voor Amsterdamse huurders die soms letterlijk ‘in de shit van hun bovenburen’ zitten?

Ben je huiseigenaar of makelaar en wil je graag meepraten over het onderhoud van Amsterdamse woningen? Huur je van een particuliere verhuurder, en maak je je zorgen over achterstallig onderhoud? Ben je aannemer of op een andere manier betrokken bij de praktijk van onderhoud? Of ben je gewoon nieuwsgierig? Kom meepraten! En houd de site in de gaten voor de definitieve line-up.

Meld je (gratis) aan via de ticket-knop. Of doe een donatie om meer van dit soort onderzoek mogelijk te maken. Kom vroeg, de zaal gaat open om 19:45 uur. Op de hoogte blijven van De Balie Live Journalism? Of een tip delen? Stuur ons een mailtje op LiveJournalism@DeBalie.nl

Over deze avond

Uit de enquête die de onderzoeksredactie van De Balie uitzette in samenwerking met AT5, komt naar voren dat honderden Amsterdammers zich zorgen maken om de staat van hun huurwoning: slechte isolatie, geluidsoverlast, hittewoningen en scheuren in het plafond worden het vaakst genoemd. Van de respondenten zegt 60% een melding te hebben gemaakt bij de verhuurder, zonder dat de klacht verholpen werd. 39% van de respondenten huurt van een particuliere verhuurder. Klachten die wel worden gehoord, worden soms knullig verholpen.

De tafelgesprekken eind september met huurders en raadsleden vormden het startpunt van ons onderzoek naar achterstallig onderhoud in Amsterdam. Maandag 28 oktober gaan we verder in gesprek met huurders, en belichten we de rol van particuliere verhuurders. Wat is precies de verantwoordelijkheid van makelaar en eigenaar?

 

De Balie Live Journalism

De onderzoeksredactie De Balie Live Journalism doet de komende maanden (samen met o.a. AT5) onderzoek naar verwaarloosde huizen in Amsterdam. Ons onderzoek gooien we in een vroeg stadium open en samen met jou willen we de focus van ons werk de komende maanden aanscherpen. Op 17 december presenteren we een theatrale voorstelling waarmee we het onderwerp bij politiek en anderen hoog op de agenda zetten.