“Homo’s moeten ophouden met doen alsof het zo moeilijk is om uit de kast te komen, zei Johan Derksen vorig jaar, tot ergernis van Minister van Engelshoven (Emancipatie). Recent erkende de KNVB dat er nog steeds clubs zijn die spelers afraden uit de kast te komen. En supporters noemen de tegenstander nog steeds ‘homo’s’. Samen met Minister van Engelshoven zet De Balie het debat op scherp. Hoe kunnen we een vuist maken tegen homofobie in het voetbal? #SorryJohan, maar time’s up.

We spreken niet alleen de mensen die al jaren strijden tegen homofobie, maar juist ook de mensen die we er nog niet eerder over gehoord hebben. Kunnen we een eerlijk gesprek voeren over een taboe in de voetbalwereld? Zonder elkaar de maat te nemen, maar met als uitgangspunt een sport te creëren waar iedereen zich veilig voelt? En als homofobie in de voetbalwereld al zo’n probleem is, wat zegt dat over andere groepen binnen de LGBTIQ+-beweging?

Onder leiding van Barbara Barend gaan we het hebben over de rol van de media, kijken hoe de situatie in het voetbal zich verhoudt tot andere sporten en zoeken ambassadeurs die zich uit willen spreken.

Met o.a.

– Bondsvoorzitter van de KNVB Michael van Praag, die onlangs in de Gaykrant zich uitsprak over homofobie en het taboe in de voetbalwereld: “Betaald voetbalclubs raden spelers af om uit de kast te komen.”
Maron Pots is oprichter van de Roze Règâhs,  een ADO fanclub voor de homoseksuelen- en transgendersupporters. De Roze Règâhs is de eerste Nederlandse voetbalfanclub met LHBT-achtergrond.

En we gaan op bezoek bij Bowi Jong, die eind vorig  jaar een brief schreef naar de KNVB over homofobe spreekkoren in het stadion en het initiatief nam voor de hashtag #SorryJohan.

Houd de site in de gaten voor de definitieve line-up!

Johan Derksen was uiteraard uitgenodigd, maar heeft bedankt. (Hij is nog steeds van harte welkom.)

Dit programma is gratis toegankelijk voor leden van We Are Public