TV NL EN

De Balie x Afrovibes Festival

13 – 15 oktober

Afrovibes is een festival met theater, dans, performance, mode uit en over Afrika. Dit jaar is de negentiende editie en ligt de focus op West-Afrika. Het thema is Rupture | Rapture – in contact staan met andere culturen verbreedt de horizon met genot en verbazing. Tegelijkertijd leidt een multiculturele ontmoeting vaak tot bewustwording van bestaande spanning en verdeeldheid. De paradoxale relatie tussen Europa en het Afrikaanse continent staan centraal in onze programmering. Gesprekken en dansvoorstellingen laten de diversiteit en kracht van verandering in het Afrikaanse continent zien.

Hoe gaan we om met ons gedeeld verleden? Die van slavenhandel, kolonisatie en migratie. Hierdoor ontstond een cultureel rijke Afrikaanse diaspora en ontwikkelde zich wereldwijd een zwarte identiteit. Een tal choreografen, regisseurs, schrijvers, dansers, acteurs en grafisch ontwerpers vertalen hun kijk op het plezier en de verscheurdheid die kan ontstaan tussen mens en cultuur. Vanuit een Europees en een Afrikaans perspectief.

Tijdens het Afrovibes festival worden middel een zestal talks en performances de zwarte identiteit binnen de multiculturele samenleving uitgebreid behandeld. Hoe vinden we verbinding in ons gedeeld verleden? Hoe benaderen we elkaar? Wat is de rol van kunstenaars en hun vertaling van de breuk en verrukking van het cultureel erfgoed?

Te gast zijn onder andere theatermaker Bright Richards en artistiek directeur Afrovibes Jay Pather. De Zimbabwaanse artiest Sindiso Nyoni en modeontwerper en danser Odair Pereira. En de Zuid-Afrikaanse danser Kwanele Finch Thusi en theatermaker en filmregisseur Igor Vrebac. Zij geven een artistiek weerwoord op de redeneringen over identiteit, diaspora’s en dekolonisatie. 

Woon een gesprek bij, eet wat in het restaurant en geniet daarna van waanzinnige dansvoorstellingen. 


Programma’s

Programma / do 13 oktober 2022

Afrovibes Talk: Rupture | Rapture

How do we deal with our (Europe / Afrika) shared past? A past that has produced everything from the slave trade to colonization to migration.
Programma / do 13 oktober 2022

Afrovibes performance: A Bout de Soeurs

Afrovibes 2022 in De Balie. Een tragedie over migratie en ballingschap van de Guinese toneelschrijver Hakim Bah.

Donderdag 13 oktober

We openen De Balie x Afrovibes met een talk over het thema van dit jaar Rupture | Rapture met o.a. theatermaker Bright Richards en artistiek directeur van Afrovibes Jay Pather. Met daar op volgend de performance: A Bout de Soeurs. Een tragedie over migratie en ballingschap van de Guinese toneelschrijver Hakim Bah.


Programma / vr 14 oktober 2022

Afrovibes Talk: Between art, activism & advertising

Zimbabwean artist, graphic designer and activist Sindiso Nyoni and the Rotterdam based fashion designer and dancer Odair Pereira, founder of DAIR design.
Programma / vr 14 oktober 2022

Afrovibes performance : La Dernière Danse du Monarque

Afrovibes 2022 in De Balie. Een solo dansvoorstelling van de Franse danser en choreograaf Babacar Cissé.

Vrijdag 14 oktober

Voor het eerst ontmoeten de twee creatieve en activistische artiesten elkaar op het podium: De Zimbabwaanse kunstenaar en grafisch ontwerper Sindiso Nyoni en de Rotterdamse modeontwerper en danser Odair Pereira. Na de talk volgt een solo dansvoorstelling van de Franse danser en choreograaf Babacar Cissé


Programma / za 15 oktober 2022

Afrovibes Talk: This is my body

How can you decolonize the black body? Both South-African dancer Kwanele Finch Thusi and theatre and dance director Igor Vrebac question the way how we look at the male body.
Pina Afrovibes
Programma / za 15 oktober 2022

Afrovibes performance: Pina (Duet)

Afrovibes 2022 in De Balie. Een nieuwe dansvoorstelling van Kwanele Finch Thusi.

Zaterdag 15 oktober

Zowel de Zuid-Afrikaanse danser Kwanele Finch Thusi als theatermaker en filmregisseur Igor Vrebac bevragen de manier waarop in het Westen wordt gekeken naar Zwarte en queer lichamen. Daarna geeft Kwanele Finch Thusi ook de performance Pina waarin hij bouwt aan een nieuwe mythologie van Zwarte en queer lichamen en identiteiten.