TV NL EN

Kijk vanaf 1 juni weer films op het witte doek in De Balie Cinema

Onze bioscoopzaal gaat weer open!

Klaar met films op je kleine scherm? Wij kunnen niet wachten om jullie weer te verwelkomen in onze bioscoopzaal, en vanaf 1 juni mag dat weer! Onze cinemaprogrammeurs hebben namelijk niet stilgezeten de afgelopen tijd en stelden speciaal voor jou een prachtig programma samen met oude en nieuwe films zoals Parasite, I Am Not Your Negro, For Sama, J’accuse en Stop Filming Us.

I Am Not Your Negro (2017)
In I Am Not Your Negro verbeeldt regisseur Raoul Peck het boek dat James Baldwin nooit afmaakte. Het resultaat is een radicaal, actueel onderzoek over ras in Amerika. De documentaire is een reis door de zwarte geschiedenis die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met het huidige #BlackLivesMatter. De film stelt vragen bij de manier waarop Hollywood en de Amerikaanse samenleving met Afro-Amerikanen omgaan en uiteindelijk – via de levens en gewelddadige dood van Malcolm X, Medgar Evers en Martin Luther King jr. – waar Amerika voor staat.

Parasite (2019)
De grote en terechte winnaar van de Oscars dit jaar. Maar door de coronacrisis hebben velen dit meesterwerk nog helemaal niet op het witte doek kunnen zien. Daarom draaien wij Parasite nog een keer. De werkloze Ki-taek en zijn gezin leven in een krappe woning een arm bestaan. Ze raken bijzonder gefascineerd door de rijke familie Park en zien mogelijkheden om van hun luxueuze bestaan te profiteren. Een tragische zwarte komedie die op een ijzersterke manier de sociale en economische ongelijkheid in Zuid-Korea aan de kaak stelt.

Stop Filming Us (2020)
Deze gloednieuwe documentaire die onlangs the Dutch Movies Matter Award won op het Movies That Matter Festival, onderzoekt op een verfrissende manier hoe westerse stereotyperingen over oorlog en ellende het gevolg zijn van een scheve machtsverhouding. “Prachtige beelden en boeiende dialogen hebben gezorgd voor een frisse benadering van een lastig onderwerp”, beoordeelde de jury. Een kritische documentaire over de gevolgen van de eenzijdigheid van de westerse visie.

J’accuse (2020)
De veelbesproken film van de controversiële regisseur Roman Polanski over de vals beschuldigde Alfred Dreyfus. Polanski mijdt het publieke debat rondom de seksuele intimidatie waarvan hij wordt beschuldigd, maar lijkt zichzelf te willen vrijpleiten met J’accuse, over de schandalige antisemitische Dreyfus-zaak die de wereld begin vorige eeuw in zijn greep hield.

Onlangs sprak cinema programmaker Parwin Mirrahimy met schrijver Jessica Durlacher over de controverse rondom Polanski’s film. Kijk hier terug.

Mijn Rembrandt (2019)
Zegt het genre Epic Art Thriller jou iets? Wellicht heb je een antwoord na het zien van Mijn Rembrandt. In deze documentaire geeft de filmmaker een fascinerend inzicht in wat het werk van de Nederlandse meester zo bijzonder maakt en waarom zijn kunst mensen zo diep raakt. In een filmische mozaïek van aangrijpende verhalen leidt de grenzeloze passie voor Rembrandts schilderijen tot dramatische ontwikkelingen en verrassende plotwendingen. Dus denk aan Inception, maar dan met Rembrandt.

For Sama (2019)
De hartverscheurende publieksprijswinnaar van IDFA en Cannes, nog een keer op het witte doek. For Sama is een brief van een moeder aan haar kind en biedt een intieme en hartverscheurende blik van binnenuit op het Syrische conflict. Een jonge arts en journalist worden midden in een burgeroorlog verliefd op elkaar. Terwijl hun stad Aleppo wordt gebombardeerd, trouwen ze en krijgen ze een prachtige baby. Regisseur en burgerjournalist Waad al-Kateab legt met haar camera alle gruwelen en de dagelijkse gebeurtenissen rond haar familie en haar stad vast.

Meer informatie over onze cinema? Klik hier voor meer info.