TV NL EN

Maryam Namazie: ‘Vrouwen zijn een makkelijk doelwit voor religie’

Vrijdenker
Auteur
Jeroen Pen
Jeroen Pen
Vooraanstaand mensenrechtenactivist Maryam Namazie zet zich al decennia in voor een seculiere samenleving. Schijnbaar onvermoeibaar trekt ze ten strijde. Vóór vrouwenrechten, het lot van vluchtelingen en het lot van afvallige moslims. Tegen islamisme, radicaal-rechts en segregatie.

Het leven van Maryam Namazie uit Teheran staat op het punt te beginnen als ayatollah Khomeini in 1979 de Islamitische Republiek Iran uitroept. Tot afgrijzen van haar ouders, die beseffen dat ze geen tijd te verliezen hebben. Het land waarin ze hun dertienjarige dochter hoopten groot te brengen is in een kort tijdbestek verworden tot een totalitaire nachtmerrie. Ze nemen een drastisch maar weloverwogen besluit. Maryam wordt geen brugklasser, maar vluchteling. Binnen een jaar verlaten ze Iran.

‘Het eerste wat het nieuwe islamitische regime deed was de sluier verplicht stellen,’ blikt Namazie terug. Ze maakt haar school af in India, en gaat in 1983 naar de univresiteit in Amerika om te studeren. Alsnog op piepjonge leeftijd: ze is dan zeventien. Vanaf dat moment timmert ze aan de weg als mensenrechtenactivist. Vastberaden zet ze zich in voor afvalligen, vluchtelingen en vrouwen. ‘Islamisten en radicaal-rechts zijn geobsedeerd door vrouwenlichamen,’ zegt ze daarover. ‘Ze willen ons monddood maken, dat we gesluierd en vastgebonden door het leven gaan.’

Ze verhuisde vlak na de eeuwwisseling naar het Verenigd Koninkrijk en maakte boeken, documentaires, talkshows en naaktkalenders. Ook richtte ze om geloofsverlaters te helpen de Council of Ex-Muslims of Britain op. Tijdens het Vrijdenkersfestival gaat ze in gesprek over religie en het patriarchaat. De vrijzinnige feminist twijfelt geen moment aan een verband: ‘Religie richt zich altijd als eerste op vrouwen, zij zijn het makkelijkste doelwit.’

Op zaterdag 30 oktober spreekt Maryam Namazie in De Balie over de bromance tussen religie en het patriarchaat. Met verder: Deborah Feldman, Nazmiye Oral en Nikki Sterkenburg.