TV NL EN

Navid Nuur

Winnaar in de categorie ‘Beeldende Kunst’

Navid Nuur (1976) studeerde in 2004 af aan Het Piet Zwart Instituut in Rotterdam en aan Plymouth University (UK). Zijn werk wordt internationaal geëxposeerd. De jury van de Open Call koos hem als winnaar met zijn project We share(d) air dat geexposeerd werd door Stedelijk Museum Amsterdam.
Navid NuurBeeldend kunstenaar

We share(d) air

In onze anderhalve meter samenleving ademen we allemaal dezelfde lucht in en uit, net als vroeger. Toch krijgt juist die lucht een andere betekenis en gevoelswaarde. We houden afstand om niet besmet te worden. Met zijn tekst We share(d) air maakt Navid Nuur duidelijk dat de gedeelde lucht een andere lucht is geworden en daarmee ook onze bewegingsvrijheid. Door voor zijn werk onbedrukt krantenpapier en letters uit het Parool van 75 jaar geleden te gebruiken, slaat hij een boog met het verleden en thematiseert hij 75 jaar bevrijding. Toen sloeg onvrijheid van de ene op de andere dag om in vrijheid.

Rein Wolfs, Directeur Stedelijk Museum

Open Call

De Balie en Amsterdams comité 4 en 5 mei schreven een Open Call uit voor schrijvers en kunstenaars in aanloop naar Bevrijdingsdag rondom het thema ‘open’. Uit de bijna 600 aanmeldingen werden 9 kunstenaars geselecteerd die een honorarium kregen om hun ideeen uit te werken.