TV NL EN

“Wij zijn geen Netflix Suits”

Interview met Marnix Leijten van De Brauw

De Balie en het grootste advocatenkantoor van Nederland, De Brauw Blackstone Westbroek, gaan een duurzaam partnerschap aan. De samenwerking bestaat uit de uitwisseling van kennis over het publieke gesprek en maatschappelijke thema’s, en ondersteuning voor de brede missie van De Balie. We stelden een paar vragen aan Marnix Leijten, managing partner van De Brauw.

Hoe komt een chic, commercieel advocatenkantoor op de Zuidas, waar elk woord zorgvuldig wordt gewogen, op het idee in zee te gaan met een culturele smeltkroes als De Balie waar de meningen vrijelijk vloeien?

“Op het eerste gezicht lijken we misschien een onwaarschijnlijk koppel, maar we hebben meer gemeen dan je denkt. De Balie en De Brauw bemerken beiden in de hele samenleving een toenemende neiging om zich op te sluiten in het eigen blikveld. Dat is niet goed voor de maatschappij en ook niet voor de rechtsstaat. Juist in ons vak is het belangrijk om goed voeling te houden met de samenleving. Die wordt steeds complexer en dat leidt tot diepgelaagde problematiek. Dan kom je niet weg met smalle juridische benaderingen. Wij ondersteunen dan ook de missie van De Balie om het open, publieke gesprek over allerlei kwesties aan te blijven gaan. Tegelijk volgen wij maatschappelijke thema’s op de voet en door het partnerschap halen we die letterlijk nog dichter bij huis.”

Kan een advocatenkantoor wel positie innemen over de samenleving als het de belangen behartigt van grote multinationals en overheden, organisaties die in De Balie regelmatig tegen het licht worden gehouden?

“Misschien is de beeldvorming door Netflix-series als Suits en multinationale commerciële juridische reuzen wat vervormd, maar wij hebben maatschappelijke worteling altijd belangrijk gevonden. En vergis je niet: onze cliënten verlangen juist tegenspraak van ons. We kunnen pas echt goed raad geven als we veel vragen stellen, en de andere kant kunnen voorspiegelen. Bij ons op kantoor voeren we bovendien levendige discussies over het aantal pro bono zaken die we willen doen, of over welke zaken we niet zouden moeten doen. Wij vinden als grootste commerciële advocatenkantoor van Nederland dat we aan onze stand verplicht zijn om ons in te zetten voor de maatschappij. Daar komt nog eens bij dat wij zien dat er op politiek-bestuurlijk niveau en vanuit de commerciële advocatuur meer kritisch en vernieuwend kan worden gedacht over de rechtsstaat, die ons allemaal raakt. Er zitten bijvoorbeeld anders dan vroeger erg weinig juristen meer in de Tweede Kamer. We willen als kantoor bijdragen aan de gedachtevorming over rechtsstaat en rechtsbescherming.”

Welke verfrissende ideeën over de rechtsstaat worden volgens u te weinig gehoord?

“De vernieuwde ideeën van Maurits Barendrecht om het recht toegankelijker te maken zoals hij die heeft beschreven in het boek Het Papieren Paleis. Daar zou meer naar geluisterd en over gepraat moeten worden.”

Welke De Balie-programma’s gaan de komende tijd bij u in de agenda?

“Ik ga de verkiezingsprogramma’s over retoriek, het klimaat en het buitenlandbeleid volgen, en Operatie Interview met Wouter Koolmees. Ik vond de Corona Hoorzittingen afgelopen december ook interessant, daarin adviseerde De Brauw de programmamakers van De Balie, die uitzendingen ga ik nog terugkijken. Verder zou ik heel graag Yuval Noah Harari van 21 Lessons for the 21st Century eens in De Balie horen spreken.”