TV NL EN

De Balie Kijkt: Aznavour met Ellen ten Damme

Bekijk trailer
Regisseur
Marc di Domenico & Charles Aznavour
Speeltijd
83′
Land
Frankrijk
Taal
Frans
Ondertitels
NL
programmamaker
Parwin Mirrahimy
In 1948 kreeg de Frans-Armeense zanger Charles Aznavour een 16mm camera van Edith Piaf. Sindsdien nam hij deze camera overal mee naartoe en registreerde hij alledaagse momenten: gebeurtenissen, plaatsen waar hij optrad, zijn vrienden, liefdes en verdriet. Tot 1982 schoot hij vele filmrollen vol en maakte zo een visueel dagboek.

Een paar maanden voor zijn dood bekeek Aznavour het materiaal met regisseur Marc di Domenico en besloot er een film van te maken. Zijn film. Aznavour, Le Regard de Charles is een muzikale autobiografie van een filmtalent vermomd als chansonnier. Na de vertoning van de film gaan wij in gesprek met zangeres Ellen ten Damme over de man Aznavour. Ten Damme stond in Aznavours voorprogramma, kreeg zangtips van hem, en bracht tal van muzikale odes aan de legendarisch chanson zanger. Hoe herinnert zij zich Aznavour? En hoe zal hij door anderen worden herinnerd?

Spreker

Ellen ten Damme is zangeres, actrice, muzikant, circusartieste, componiste, danseres en schrijfster. Ze speelde in uiteenlopende speelfilms zoals De Kleine Blonde Dood en De Tranen van Maria Marchita. Voor die laatste rol werd ze genomineerd voor een Gouden Kalf. Ze schrijft haar eigen liedjes, speelt viool, piano en gitaar en is wellicht een van de beste zangeressen van haar generatie. Samen met haar achtkoppige superband The Magpie Orchestra tourt ze komende periode rond met de show Casablanca: een muzikale ode aan de chansonniers en entertainers van de vorige eeuw, besprenkeld met een vleugje mystiek vanuit de oude culturen. 

Spreker

Ellen ten Dammezangeres