Un monde is een meeslepende film van de sociaal geëngageerde Belgische regisseur Laura Wandel over het niet zo onschuldige leven op het schoolplein.
Nora wil niets liever dan vrienden maken op haar nieuwe basisschool. Maar op het schoolplein ziet ze dat haar grote broer Abel wordt lastiggevallen. Als ze hem wil helpen gaat het van kwaad tot erger. Terwijl haar vader wil dat ze spreekt, wil haar broer dat ze zwijgt, waardoor Nora voor een verscheurende keuze komt te staan.
Un monde laat op pijnlijke manier de gevolgen van pesten op het schoolplein zien. Na de film gaan we in gesprek over dit onderwerp met Lavina Tassebajof en Nienke Hanekamp. Hoe ontstaat pestgedrag binnen een groep kinderen? Hoe voorkom je het en hoe kom je er vanaf? Zijn er preventieve maatregelen te nemen?
Sprekers
Lavina Tassebajof is psychomotorisch therapeut en probeert door middel van humor, gesprekken & beweging gedragsverandering te bewerkstelligen en groepen te herformeren. Ze heeft in haar werk gemerkt dat een niet te zware, humorvolle en zeer gerichte aanpak het beste werkt om gedragsverandering bij kinderen blijvend te doen ontstaan.
Bewegingstherapeut Nienke Hanekamp werkt voor Semmi, een organisatie vanuit psychomotorische therapie (PMT) werkt aan weerbaarheid, zelfverzekerdheid en saamhorigheid binnen groepen en in het bijzonder (basis)schoolklassen.
Middels sport en spel wordt gewerkt aan de sociale-en emotionele ontwikkeling. Er wordt gewerkt aan (hernieuwd) vertrouwen binnen een groep, waar nodig aan gedragsverandering. Aan emotieregulatie en impulscontrole. Aan weerbaarheid en sociale vaardigheden. En dit altijd vanuit beweging, dans en groepsgesprek.
Spreker
De Balie Kijkt: No Hay Camino
No Hay Camino is een hartverwarmende roadmovie over een van de grootste filmmakers die Nederland kent: Heddy Honigmann. Nagesprek met Heddy Honigmann, John Appel en Ester Gould.
De echte waarde van werk
De Balie Kijkt: The Photograph
In The Photograph ontdekt regisseur Sherman De Jesus de revolutie die het werk van fotograaf James Van Der Zee’s begin vorige eeuw ontketende, en hoe het gedachtegoed van de Harlem Renaissance nog overal in Harlem voortleeft.