TV NL EN

De Balie Kijkt: The Photograph

Bekijk trailer

Film + nagesprek met Sherman De Jesus & lezing van Alex van Stipriaan

Regisseur
Sherman De Jesus
Speeltijd
’95
duur nagesprek
’40
Land
Nederland
Taal
Engels
Ondertitels
NL
programmamakers
Parwin Mirrahimy
In The Photograph ontketent één foto een wervelwind van bijzondere verhalen. Over New York en haar zwarte bewoners, over trots en traditie, over de kracht van fotografie, en over de grootvader van regisseur Sherman De Jesus. In het kader van Black Achievement Month bespreekt De Jesus, samen met hoogleraar Caribische geschiedenis Alex van Stipriaan, de film in De Balie.

Regisseur Sherman De Jesus heeft één foto van zijn grootvader: een zwart-wit portret van een trotse man in New York in een wit tropenpak, gemaakt door fotograaf James Van Der Zee (1886-1983). Van Der Zee bracht zwarte mensen in beeld zoals ze zelf graag gezien wilden worden: in hun mooiste pak, als de mensen die ze waren.
In The Photograph ontdekt De Jesus de revolutie die Van Der Zee’s werk ontketende en hoe het gedachtegoed van de Harlem Renaissance nog overal in Harlem voortleeft.
Tijdens Black Achievement Month en aan de hand van de film bespreken we met De Jesus het straatleven van Harlem en de veranderingen die het ondergaat. Voorafgaand aan de film geeft Hoogleraar Caribische geschiedenis Alex van Stipriaan een lezing over de fotografie- en beeldcultuur op Curaçao in de jaren twintig.

Met:

Sherman De Jesus is mede-oprichter – en was de eerste vijf jaar festivaldirecteur – van het Nederlands Filmfestival. Hij initieerde de eerste Nederlandse Filmmarkt en de Cinema Militans Lezing, was lid van de Gouden Kalf jury en bestuurslid van het Stimuleringsfonds Culturele Media Producties. Tegenwoordig is hij voornamelijk werkzaam als regisseur en producent.

Prof. dr. Alex van Stipriaan (1954) is historicus van het Caribisch gebied en de Caribische diaspora. Hij promoveerde in 1991 cum laude op een studie over de plantagekolonie Suriname tijdens de slavernij. Sindsdien beweegt hij zich op het snijvlak van geschiedenis, cultureel erfgoed-studies, antropologie en kunststudies. Hij was voor 34 jaar verbonden aan de Erasmus Universiteit en werkte daarnaast ook lang bij het Tropenmuseum en enkele jaren voor het  Koninklijk Instituut voor Taal-Land- en Volkenkunde, KITLV.

Dit is een Testen voor Toegang-evenement. Lees hier wat je moet doen voor je bezoek.

Let op: bij binnenkomst vragen we om een vaccinatie- of testbewijs. Lees hier wat je moet doen voor je bezoek.

Sprekers

Sherman De JesusRegisseur, schrijver en producer
Alex van StipriaanHoogleraar Caribische geschiedenis