TV NL EN
Regisseur
Rubika Shah
Speeltijd
80′
Land
Verenigd Koninkrijk
Taal
Engels
Ondertitels
Nederlands
Eind jaren zeventig creëert een groepje muziekliefhebbers samen met The Clash en andere top-punk bands de grootse antiracismebeweging van Groot-Brittanië: Rock Against Racism. Wat begint als een vrij obscuur en lokaal initiatief, groeit uit tot een nationale beweging die enorme demonstraties en concerten van de grond krijgt.

Regisseur Rubika Shah laat in deze opwindende documentaire zien hoe de beweging honderdduizenden mensen op de been wist te brengen. In de huiveringwekkende beelden zien we hoe aanhangers van het National Front, getooid met Nazisymbolen, massaal door de straten marcheren terwijl Eric Clapton en Rod Stewart hiervoor hun steun uitspreken. Rock Against Racism probeerde mensen duidelijk te maken dat racisme een wit probleem is.

Aan de hand van animaties, muziek en live optredens van onder andere The Clash, Steel Pulse, The Selecter en Sham 69, rijmt de vormgeving van de film volledig met de punk scene uit de jaren zeventig.

Rubika Shah is filmmaker, journalist en schrijver. Ze maakte enkele korte documentaries, waaronder portretten van Spike Lee en Gore Vidal, en de wereldwijd vertoonde “Let’s Dance: Bowie Down Under“.