TV NL EN

Amsterdamse zorg onder druk

Regeldruk, rennen en rondkomen

Nieuw onderzoek

2024: Onderzoek werkende armen in de zorg

Nederlanders worden steeds ouder en wonen steeds langer thuis. Daarom is er in de toekomst steeds meer zorgpersoneel voor de thuis- en ouderenzorg nodig. Met name in de randstad is de krapte groot; in Amsterdam steeg het aantal vacatures in de zorg en welzijn naar meer dan 13.000 in 2023.

Zorgpersoneel heeft het zwaar, waardoor de uitstroom in de sector hoog is. Veel helpenden en verzorgenden kunnen amper rondkomen van hun werk vanwege kleine contracten. Meer werken loont niet, omdat dat ten koste gaat van toeslagen. Steeds vaker kiezen deze mensen uit financiële nood voor het zzp-schap, maar deze onbeschermde constructie maakt hen extra kwetsbaar.

Hoge werkdruk, weinig inspraak, waardering, racisme en discriminatie op de werkvloer komen daar nog bovenop. Kortom: het piept en kraakt in de thuis- en ouderenzorg. Hoe kan de gemeente Amsterdam het beter regelen voor deze groep?

Live Journalism onderzoekt samen met Noordhollands Dagblad de langdurige (ouderen)zorg in Amsterdam en Zaanstreek-Waterland.


Contact

Heb jij tips over werkende armen in de zorg, of wil je een misstand tippen? Dan kun je ons een berichtje sturen via WhatsApp of Signal op: +31613811444.

Je kunt ook mailen naar livejournalism@debalie.nl. Via al deze kanalen kun je ons anoniem tippen. We nemen je gegevens in vertrouwen in behandeling en delen het niet met derden.

Partners

Na diverse onderzoeken en twee tegel nominaties wordt de onderzoeksredactie van De Balie Live Journalism landelijk uitgerold. Vanaf 2022 werken we ieder half jaar samen met twee partners.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief