Nederlanders worden steeds ouder en wonen steeds langer thuis. Daarom is er in de toekomst nog meer personeel voor de verpleeghuis- en thuiszorg nodig. Maar het tegenovergestelde gebeurt: steeds meer zorgpersoneel vertrekt. Het werk is zwaar, de betaling ondermaats en onregelmatige diensten maken het haast onmogelijk om werk en privé te combineren. Kortom: het piept en kraakt in de thuis- en verpleeghuiszorg. Hoe kunnen we het beter regelen voor deze groep?
De redactie van het Noordhollands Dagblad doet de komende vijf maanden onderzoek naar de staat van de zorg in de regio Zaanstreek-Waterland. Tijdens deze eerste bijeenkomst gaan we met jou in gesprek.
Veel helpenden, verzorgenden en verpleegkundigen in de ouderenzorg kunnen amper rondkomen van hun werk vanwege kleine contracten. Meer werken loont niet, omdat dat ten koste gaat van toeslagen. Steeds vaker kiezen mensen uit financiële nood voor het zzp-schap, maar deze onbeschermde constructie maakt hen extra kwetsbaar. Hoge werkdruk, weinig inspraak en waardering, racisme en discriminatie op de werkvloer komen daar nog bovenop.
Het onderzoeksteam van het Noordhollands Dagblad en debatcentrum De Balie zoekt het, samen met jou, tot op de bodem uit.
Tijdens deze eerste bijeenkomst zijn we op zoek naar jouw verhaal. Werk jij zelf in een verpleeghuis of in de thuiszorg als verzorgende, helpende of verpleegkundige? Of ben je op een andere manier betrokken bij de zorgsector en houd je je bezig met deze vraagstukken? Heb je goede ideeën over hoe het wél moet? Dan nodigen we je uit om mee te praten. Jullie verhalen zijn het vertrekpunt voor ons onderzoek. Kan Zaanstreek-Waterland het tij van de hoge uitstroom keren en wat is daar voor nodig?
Sprekers
Je bent van harte welkom op 26 maart in wijkcentrum De Inval, Karekietpark 16 in Purmerend. We beginnen om 19:30 uur, inloop met koffie en thee vanaf 19:00 uur. Graag van tevoren even aanmelden bij Christian Sier: c.sier@mediahuis.nl.
Ook in De Balie
Boekenweek: In de familie
Hoe schrijf je over het gezin als je er zelf ook onderdeel van bent, wat vertel je wel, wat houdt je achter? Met o.a. Marja Pruis en Thomas Heerma van Voss gaan we in op de vragen die het thema van de boekenweek in ons losmaken.
Avond van de Rechten van de Natuur
Maas in de wet, rivier in de Rechtszaal
Al jaren behandelt de mens de natuur als rechteloos, maar daar lijkt verandering in te komen. Over de hele wereld, van Ecuador tot Spanje, krijgt de natuur rechten die in de wet worden vastgelegd.
Hoe Nederland omgaat met staatlozen
Tijdens deze avond verkennen we wat nodig is om ervoor te zorgen dat Nederland zich houdt aan de internationale verdragen waaraan het gebonden is.