Onderzoek naar mantelzorg: de belangrijkste bevindingen
Conclusies – Dit zijn de vier belangrijkste punten uit ons onderzoek naar mantelzorgers in de stad. Een half jaar lang dook De Balie Live Journalism met AT5, Bureau Spotlight in Ede en De Stadsbron in Amersfoort in het leven van mantelzorgers. Waar lopen zij tegenaan? Op wat voor een hulp hebben zij recht en is dat genoeg?
- Cijfers van de stad over mantelzorg zijn voornamelijk gericht op 18+, jonge mantelzorgers zijn slecht in beeld. De data die bekend is, werpt zorgen op: meer dan de helft van de jonge mantelzorgers belandt op latere leeftijd met een hulpvraag in de GGZ.
Lees hier ons interview met Michael Buynsters, coördinator van de Strategische Alliantie Jonge Mantelzorgers. - Steeds meer versobering van mantelzorgondersteuning vanuit de gemeente. Geen cadeaubonnen meer en mantelzorgers komen minder vaak in aanmerking voor hulp. Jonge mantelzorgers vallen in het bijzonder vaak tussen wal en schip
Kijk onze reportage over de 23-jarige Cheyenne, die niet de hulp krijgt die ze nodig heeft.
Lees het artikel van Bureau Spotlight over het ingewikkelde web dat mantelzorgondersteuning heet. - Mantelzorgers met een groter budget zijn beter uit dan mantelzorgers die overgelaten zijn aan gemeentelijk hulp of voorzieningen georganiseerd vanuit het zorgloket.
Lees ons artikel in NRC over de kloof tussen arme en rijke mantelzorgers. - Jonge mantelzorgers in het vizier krijgen wordt belemmerd door gebrek aan signalering en kennisdeling tussen hulpverleners en onderwijs.
Kijk onze reportage over waarom vroeg signaleren jonge mantelzorgers helpt.
Lees het artikel van De Stadsbron over jongeren die pas aan de bel trekken als het te laat is.
Meer weten over ons onderzoek? Neem dan contact op via livejournalism@debalie.nl of neem een kijkje in de dossiers onze partners; De Stadsbron in Amersfoort en Bureau Spotlight in Ede.
Lees meer
Een onderzoek over de problematiek rond mantelzorg in Amsterdam door onze eigen onderzoeksredactie Live Journalism in samenwerking met AT5