TV NL EN

10 jaar na MH17: Pim de Kuijerlezing – Sasha Volgina

dit programma wordt gemaakt door

Tien jaar na MH17, waarbij onder meer de ‘diplomatieke’ activist en geliefd Amsterdammer Pim de Kuijer omkwam, organiseert de Pim de Kuijerlezing een lezing met activiste Sasha Volgina. 

De in Sint-Petersburg geboren Sasha gebruikt eind jaren ’90, net als veel andere Russische jongeren in die tijd, heroïne en loopt daardoor in het jaar 2000 hiv op. In een land waar hiv liever wordt verzwegen, begint ze met haar strijd voor erkenning van hiv-lotgenoten en voor lotgenoten binnen de LHBTI+ gemeenschap. Ze is mede-oprichter van activistische bewegingen zoals FrontAIDS: de eerste beweging voor behandeling van hiv in Rusland en Svecha: een baanbrekende organisatie vanuit de hiv/AIDS gemeenschap die pleit voor toegang tot medicijnen.

Haar inspanningen leveren haar in 2005 de MTV Russia Award “Live” op als erkenning voor haar strijd tegen hiv/AIDS. Later volgen de oprichting van E.V.A. – Ruslands eerste volledig vrouwennetwerk – en de actiegroep ‘Patients in Control’, die in 2011 de Red Ribbon Award won vanwege haar pleidooi tegen voorraadtekorten van aidsremmers. Haar reis en haar activisme zijn vastgelegd in de documentaire ‘Sinners Disease‘, waarin haar vurige drang naar verandering onder de aandacht is gebracht.

Haar activisme leidt echter tot politieke vervolging in Rusland en is voor haar aanleiding om in 2013 naar Kyiv, Oekraïne te verhuizen, waar ze haar werk voor hiv-positieve personen voortzet. Ze zou net als Pim de Kuijer deelnemen aan de internationale AIDS-conferentie in Australië, maar mist haar vlucht in 2014 en ontsnapt daardoor ternauwernood aan de noodlottige MH17-vlucht. Inmiddels woont Sasha in Amsterdam en werkt ze voor GNP+, een internationale organisatie die strijdt tegen HIV-gerelateerde stigmatisering en discriminatie. 

Over de Pim de Kuijer Lezing

De Pim de Kuijer Lezing biedt een podium aan mensen die laten zien dat je op jonge leeftijd grote woorden als mensenrechten en democratisering in de praktijk kunt brengen.

De lezing is vernoemd naar de Amsterdammer Pim de Kuijer, die op 17 juli op 32-jarige leeftijd aan boord van vlucht MH17 omkwam. Pim was politiek actief voor D66 en lobbyist voor StopAidsNow!

Eerder werkte Pim voor het Europees Parlement en was hij diplomaat voor de EU in Maleisië. Als verkiezingswaarnemer nam hij deel aan missies in Sierra Leone, Egypte, en Oekraïne. In 2013 was Pim te gast in Echt Gebeurd podcast en beleefde hij zijn coming out in aflevering 22. Later kwam hij daar nog een keer op terug in aflevering 57.

Sprekers

Sasha Volgina