TV NL EN

100 jaar Gerard Reve

programmamaker
moderator
Yoeri Albrecht
Yoeri Albrecht
Precies 100 jaar nadat schrijver Gerard Reve werd geboren (14 december 1923) draagt acteur Hugo Koolschijn Reves spraakmakende pleidooi uit het Ezelsproces voor waarin hij pleitte voor volledige vrijheid van de kunst. Een artistiek en juridisch hoogtepunt uit de Nederlandse geschiedenis. Hoe luisteren we 55 jaar later naar de woorden van Reve?

Voorafgaand aan de voordracht geeft schrijver en columnist Christiaan Weijts een inleiding. Na afloop van de voordracht gaat Yoeri Albrecht in gesprek met Christiaan en schrijver Kristien Hemmerechts.

In 1966 verscheen het boekje Nader tot U van Gerard Reve bij Uitgeverij van Oorschot waarin de schrijver God voorstelde als een ezel waarmee de ik-figuur de liefde bedreef. Het leidde, tot genoegen van de Reve zelf, tot het spraakmakende Ezelsproces waarin hij werd beschuldigd van godslastering. In het hoger beroep verdedigde hij zichzelf en schreef zijn beroemde literaire Pleitrede voor het Hof waardoor hij werd vrijgesproken. Ruim 40 jaar later werd het betreffende artikel 147, de wet op smalende godslastering, uit het Wetboek van Strafrecht geschrapt.

Zoals geen componist een bepaalde noot of een bepaald akkoord bij voorbaat zal uitsluiten, en zo min als een schilder een bepaalde kleur uit beginsel van zijn palet zal weren, zo min verwerpt de schrijver die zijn naam waardig is, bij voorbaat enig woord. Waar het om gaat, is die vraag, of de aanwezigheid van de noot, het akkoord, de kleur of het woord, in het werkstuk van de kunstenaar vereist is.

Van het Reve, Pleitrede voor het Hof
Over de sprekers

Hugo Koolschijn is sinds 1987 is verbonden aan Internationaal Theater Amsterdam, waar hij onder andere speelde in Fountainhead, Kings of war en Romeinse Tragedies. Koolschijn speelde ook in films, zoals Soldaat van Oranje en Leedvermaak, en in series als Bernhard, Schavuit van Oranje en All Stars. In 2019 publiceerde hij zijn memoires, Levensberichten van een toneelspeler.

Christiaan Weijts (1976) is schrijver en columnist bij NRC Handelsblad. Hij belandde in 2006 met de roman Art. 285b in één klap in de literaire voorhoede. Daarna schreef hij succesvolle en meervoudig bekroonde romans als Via Cappello 23Euforie en Het valse seizoen. Naast zijn wekelijkse column voor NRC schrijft hij voor De Groene Amsterdammer.

Kristien Hemmerechts is auteur en docent creatief schrijven aan de Hogeschool Antwerpen (Departement Dramatische Kunst) en aan de KU Leuven. Ze werd meermaals bekroond voor haar literair werk, onder meer met de driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap en de eerste Frans Kellendonk-prijs voorhaar gehele oeuvre.

Sprekers

Hugo KoolschijnActeur (foto: Jan Versweyveld)
Kristien HemmerechtsSchrijver | Foto: Jef Van Eynde
Christiaan WeijtsSchrijver, columnist | Foto: Merlijn Doomernik

Altijd als eerste op de hoogte van onze programmering, De Balie podcasts, Tv fragmenten en de nodige verdieping.