TV NL EN

De wereld van Wigman

Een middag over dichter, bloemlezer en vertaler Menno Wigman

Programmamaker
In samenwerking met
In de bundel De wereld van Wigman brengt vertaalster en vriendin Kiki Coumans alle thema’s en motieven uit zijn poëzie samen: van seks tot aan misdaad, muziek en de dood. Ze duikt in zijn levensloop als dichter en mens aan de hand van zijn persoonlijke archief vol knipsels, foto’s, artikelen, jeugddagboeken en niet eerder getoonde teksten.

Vijf jaar geleden overleed dichter Menno Wigman onverwachts, slechts 51 jaar oud. Deze middag gaat over de wereld van Wigman in al zijn reikwijdte: zijn inspiraties, interesses, invloeden en ideeën.

Wigman heeft met zijn werk een grote stempel op de Nederlandse poëzie van zijn tijd gedrukt. Met werken als Zwart als kaviaar (2001), bekroond met de Jan Campertprijs. Later, in 2015 werd hem de A. Roland Holst-penning toegekend, voor zijn gehele oeuvre.

Tijdens deze middag wordt volop werk van Menno Wigman voorgedragen door (bevriende) dichters en auteurs. Met bijdragen van onder anderen Tommy Wieringa, Mustafa Stitou, Bernard Wesseling, Maria Barnas, Neeltje Maria Min en Florence Tonk.

Over de voordragers

Mustafa Stitou debuteerde, tijdens zijn studie filosofie aan de UvA, met de dichtbundel Mijn vormen (1994). Vier jaar later publiceerde hij Mijn gedichten. Daarna volgden de bekroonde bundels Varkensroze ansichten (2003) en Tempel (2013). Waar is het lam? (2022), zijn recentste bundel, is een indringend onderzoek naar de betekenis van het offer.

Tommy Wieringa brak in 2005 door met de roman Joe Speedboot. Hij had in 2002 al het bekroonde Alles over Tristan (Halewijnprijs, 2002) geschreven. Voor zijn roman Dit zijn de namen ontving hij de Libris Literatuurprijs, en De heilige Rita werd bekroond met de lezers- én de juryprijs van de BookSpot Literatuurprijs. Zijn werk wordt wereldwijd vertaald. Zijn nieuwe boek Nirwana is op 19 september verschenen.

Bernard Wesseling is schrijver en dichter. Hij debuteerde in 2004 met de roman De favoriet, die zeer lovend werd besproken, net als Portret van een onaangepaste. Zijn eerste dichtbundel Focus werd bekroond met de C. Buddingh’- prijs, Naar de daken werd genomineerd voor de J.C. Bloem-poëzieprijs. Daarna verschenen & de dag ligt open als een ei in zijn gebroken schaalGezelschapsjongen en de roman Midzomer, stadsmoe. In 2022 verscheen We ramen de schade die ons het zicht op de weelde ontneemt, Wesselings ontroe­rende literaire memoir over zijn vader.

Neeltje Maria Min schreef al vanaf jonge leeftijd en publiceerde gedichten voor Nederlandse tijdschriften en kranten. Min schreef haar werk gedeeltelijk onder verschillende pseudoniemen: Eva Eederschmid, Brunette Seranini en August Rondenborstish. In 1966 verscheen haar poëziebundel Voor wie ik liefheb wil ik heten, die binnen korte tijd een klassieker werd. Mins tweede bundel Een vrouw bezoeken verscheen negentien jaar later.

Florence Tonk debuteerde in 2006 met de dichtbundel Anders komen de Wolven. Haar eerste roman Blijf bij ons, (longlist ‘Academica Literatuurprijs’ en ‘Vrouw & Proza Debuutprijs’) over Oekraïne, verscheen in 2010. Rijgen, haar tweede dichtbundel, verscheen in 2013. IJsheiligen haar tweede roman verscheen in 2017. In mei 2021 verscheen haar derde dichtbundel Half Heel.

Over de sprekers

Kiki Coumans vertaalt Franse literatuur en is redacteur van poëzietijdschrift Awater. Ze vertaalde werk van o.a. Colette, Jean Genet en Marguerite Duras. Ze stelde De wereld van Wigman samen en bezorgde in 2021 Wigmans Baudelaire-vertalingen, De bloemen van het kwaad.

Erik Jan Harmens publiceerde zes dichtbundels en zes romans. Zijn bekendste boek gaat over opstaan na een alcoholverslaving en heet ‘Hallo muur’. In 2023 verscheen de dichtbundel ‘De man die blauw werd’ plus een serie essays in NRC, allen met als onderwerp de autismediagnose die Harmens vier jaar geleden kreeg. In december 2022 verscheen ‘Puur’, de biografie van de Rotterdamse rapper Hef. Nu werkt Harmens aan de biografie van Menno Wigman, die in 2025 bij uitgeverij Prometheus zal verschijnen. 

Joris van Casteren publiceerde onder meer Lelystad (2008), Het been in de IJssel (2013), Moeders lichaam (2019) en Eenzaamheid (2021). Sinds 2018 is hij tevens coördinator van De Eenzame Uitvaart, die overledenen zonder familie of sociaal netwerk een bijzonder saluut brengt met een persoonlijk gedicht. Zijn spraakmakende portretten van de eenzaam overledenen worden maandelijks gepubliceerd in De Volkskrant.

Lex ter Braak, beeldend kunstenaar en schrijver. Recente tentoonstellingen: Nieuw Dakota, Art Rotterdam, Art on Paper Brussel. Boeken: Wordless (2019), Levensvormen 2021). 

Sprekers

Kiki CoumansVertaler, publicist | beeld: Keke Keukelaar
Erik Jan HarmensSchrijver, dichter | beeld: Els Zweerink
Joris van CasterenSchrijver, journalist
Lex ter BraakSchrijver, oud-docent van Menno Wigman

Voordragers

Tommy Wieringabeeld: © Keke Keukelaar
Mustafa Stitoubeeld: Frank Ruiter
Neeltje Maria Minbeeld: Fotocollectie Anefo
Florence Tonkbeeld: Bianca Sistermans
Cindy Hoetmer

Mijn leven is door poëzie verpest

Menno Wigman (1966-2018)

Het beeld in de header is gemaakt door: Bianca Sistermans.