Grondlegger van de psychologische roman in Nederland, beroemd om zijn reisverslagen, vertolker van het symbolische sprookje en de lyriek: Louis Couperus staat bekend om zijn vele gezichten en omvangrijke oeuvre waarin hij zich moeiteloos tussen tal van stijlen en vormen bewoog. In 2023, honderd jaar na zijn overlijden, is de naam Couperus nog steeds een begrip. Wat is zijn nalatenschap?
Couperus geldt met zijn soms lichtvoetige beschrijvingen van fatalistische personages verzonken in donkere thematiek, als een belangrijke vertegenwoordiger van het Nederlands naturalisme. De moderne mens is altijd nog op een voortdurende zoektocht naar zingeving en wil vluchten van het noodlot, deze gedachten resoneren nog steeds met de thema’s van Couperus.
Tijdens deze editie van Publieke Intellectuelen zal Ellen Deckwitz een lezing geven over de relevantie van Couperus’ werk in de hedendaagse maatschappij. Aansluitend vindt er een gesprek plaats tussen haar en andere sprekers over deze onderwerpen.
Over Publieke intellectuelen
In Publieke intellectuelen serie vragen we schrijvers van nu om een nieuw essay te schrijven over het werk van een schrijver uit de twintigste eeuw. Wat vertelt het werk van Bea Vianen ons nu nog? Astrid H. Roemer schijnt haar licht op die vraag.
Over de sprekers
Ellen Deckwitz is dichteres, schrijfster, theatermaakster en columniste. Ze schrijft onder meer voor NRC Next, NRC Handelsblad en De Morgen. De afgelopen jaren verschenen prijswinnende bundels (onder meer De steen vreest mij, C. Buddingh-prijs 2012), boeken over schrijven (het alom geprezen Zo word je een geweldige dichter) en de bestseller Olijven moet je leren lezen. In 2020 verscheen bij Uitgeverij Pluim Dit gaat niet over Grasmaaien. Ellen Deckwitz won in 2021 De Johnny, de oeuvreprijs voor podiumpoëzie.
Sprekers
Binnenkort in De Balie
Een middag over dichter, bloemlezer en vertaler Menno Wigman
In de bundel De wereld van Wigman brengt vertaalster en vriendin Kiki Coumans alle thema’s en motieven uit zijn poëzie samen: van seks tot aan misdaad, muziek en de dood.
Hanne Hagenaars – Missen als een ronde vorm
Hanne Hagenaars in gesprek met kunstenaars en denkers, over missen en de rol die kunst kan innemen bij rouw. Hoe gaan verschillende culturen om met gemis?
Paradigma i.s.m. Athenaeum & De Groene
Hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer Xandra Schutte en schrijver en programmamaker Ianthe Mosselman praten over het werk van Badinter en moederschap.