TV NL EN

Achter het Libretto: Mahagonny

programmamaker
In samenwerking met

Let op: Het eerste deel van dit gesprek zal in het Engels zijn!

In het bruisende consumptieparadijs Mahagonny is werkelijk alles te koop, mits je het kunt betalen. Maar wat aanvankelijk een wereld van verleiding, drank en plezier lijkt te zijn, verandert al snel in een angstaanjagende hel. Tijdens Achter het Libretto (Behind the Libretto) duiken we met verschillende sprekers dieper in de muziek, de essentiële thema’s die het stuk aansnijdt, en de blijvende betekenis van Brecht’s gedachtegoed vandaag de dag.

In de opera Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny toont toneelschrijver Bertolt Brecht zijn indrukwekkende talent. Met meesterlijke kritiek hekelt hij de kapitalistische consumptiemaatschappij van de jaren 30; verrassend genoeg blijft zijn werk relevant in de huidige tijd.

Tijdens dit evenement zal de betoverende muziek uit Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny vertolkt worden door de internationaal geprezen Amerikaanse sopraan Lauren Michelle.

De opera ‘Mahagonny’ is zo sterk dat je je afvraagt: waarom is dit geen standaardrepertoire? ★★★★☆ – Volkskrant

Ivo van Hoves ‘Mahagonny’ is in alle profetische hevigheid een verhaal van onze tijd – NRC

Over de sprekers

Hannah van Binsbergen is dichter, schrijver en oprichtend hoofdredacteur van socialistisch tijdschrift Jacobin. Ze heeft diverse werken op haar naam staan, waaronder de bekroonde dichtbundel Kwaad gesternte (2016) en de roman Harpie (2020). Haar meest recente dichtbundel, Kokanje (2022), verkent thema’s rondom socialisme en het idee van een luilekkerland.

De Amerikaanse sopraan Lauren Michelle, afkomstig uit Los Angeles, studeerde aan de University of California en The Juilliard School. Ze debuteerde bij de Washington National Opera en trad op in tal van internationale operahuizen. Geroemd om haar rijke klankkleur en veelzijdigheid, vertolkte ze rollen in Israël, Canada en Italië. Ze won meer dan 15 wedstrijden, waaronder de Lotte Lenya Competition en de BBC Cardiff Singer of the World Competition. IIn Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny vertolkt zij de prostituee Jenny Hill.

Wout van Tongeren studeerde Docent Theater aan ArtEZ, behaalde een master Theaterdramaturgie in Utrecht en een research master Filosofie aan Radboud Universiteit. Hij heeft jarenlang gedoceerd in theatergeschiedenis en dramaturgie. Van 2013-2018 was hij dramaturg bij muziektheaterhuis Silbersee en werkte aan diverse producties. Later was hij betrokken bij werken zoals Shakespeare’s Julius Caesar en Mozart’s Die Zauberflöte. Sinds 2017 is hij dramaturg bij De Nationale Opera, waar hij onlangs werkte aan de jeugdopera Goud! met Kenza Koutchoukali.

Jaïr Stranders is een theatermaker en docent in theater en filosofie. Hij staat aan het hoofd van de landelijke 4 mei-manifestatie, Theater Na de Dam, en is actief binnen diverse theatercollectieven.

Sprekers

Hannah van BinsbergenDichter en hoofdredacteur Jacobin
Lauren MichelleSopraan | Foto: PR
Wout van TongerenDramaturg | Foto: Martin Dijkstra
Jaïr StrandersTheatermaker

Beeld: Marta Syrko