TV NL EN

De kunst van vrede met Ronald Ophuis e.a.

Programmamaker
Hoe zou jij vrede verbeelden? Kunsthistoricus en onderzoeker Anneleen de Jong stelde deze vraag aan beeldend kunstenaar Ronald Ophuis, die al jaren werkt aan een oeuvre waar vooral geweld en menselijk lijden centraal staat. De vraag leidde tot een zoektocht, tot introspectie en een nieuw werk dat Ophuis voor het eerst laat zien in De Balie.

Samen met onderzoeker Anneleen de Jong, Rob Zwijnenberg (emeritus hoogleraar Art and Science Interactions) en Peter Rombouts (organisatiekundige & danser) vertelt Ronald Ophuis over zijn zoektocht naar de verbeelding van vrede. Waarom zijn er zo weinig goede voorbeelden uit de kunstgeschiedenis? Is vrede uit te beelden en wat vraagt dat van de zowel de kunstenaar als de toeschouwer? En als we vrede eigenlijk niet kunnen voorstellen, begrijpen we dan als mens wel wat vrede is?

Over de sprekers

Anneleen de Jong werkt al jaren aan een onderzoeksproject waarin ze met ontwerpers, kunstenaars en vredesorganisaties nadenkt over de verbeeldingen van vrede en gerechtigheid. Het feit dat we vrede zo lastig kunnen verbeelden heeft volgens haar verregaande consequenties voor internationale organisaties als de VN of wereldwijde vredesmissies. Want als we vrede niet kunnen verbeelden, begrijpen we dan wel wat vrede is? Met haar project streeft ze naar nieuwe verbeeldingen en inzichten over vrede voor de 21e eeuw.

Ronald Ophuis (Hengelo, 1968) is een beeldend kunstenaar. In zijn werk staat het lijden van de mens centraal. Zijn grote olieverfschilderijen zijn expliciete verbeeldingen van verkrachtingen, concentratiekampen en executies uit de recente geschiedenis. “Heel eenvoudig gezegd wil ik laten zien waartoe de mens in staat is. En als je het niet gelooft dan laat ik het nog een keertje extra zien.” Zijn werk werd getoond in onder meer Upstream Gallery (Amsterdam), KRANENBURGH (Bergen), het Stedelijk Museum Amsterdam en Galerie Bernard Ceysson (Parijs).

Robert Zwijnenberg is emeritus-hoogleraar Art and Science Interactions aan de Universiteit Leiden. Hij is opgeleid in civiele techniek, filosofie en esthetica, en promoveerde in filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn onderzoek en geschriften richt Zwijnenberg zich op de rol van hedendaagse kunst in de academische en publieke debatten over de ethische, maatschappelijke, politieke, juridische en culturele implicaties van biotechnologische innovaties.

Peter Rombouts is organisatie- en veranderkundige en drievoudig wereldkampioen Argentijnse Tango. Hij heeft een eigen bedrijf waarin hij de kunst verbindt met complexe vraagstukken. Hij is partner bij The Curiosophy Collective en Musework. Peter is als onderzoeker verbonden aan het lectoraat Muzisch Werk aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hij is redacteur bij het tijdschrift Waardenwerk en tevens verbonden aan Onderwijs124.

Sprekers

Anneleen de JongOnderzoeker
Ronald Ophuis
Ronald OphuisKunstenaar
Rob ZwijnenbergEmeritus-hoogleraar Art and Science Interactions
Peter RomboutsOrganisatiedeskundige en danser