TV NL EN

Afrovibes talk: generations about ‘Black’

Met Francio Guadeloupe, Ernestine Comvalius, Loyd Marengo & Toni Blackwell

Programme editor De Balie
Programme editor Afrovibes
Marjorie Boston
In cooperation with

Dit programma is onderdeel van het Afrovibes festival.
Single ticket: Talk Generations about ‘Black’
Vrijdag ticket: Talk Generations about ‘Black’ & Performance Koulounisation

Wat betekent het woord ‘black’ voor verschillende generaties Zwarte personen? Hoe heeft de betekenis van het woord zich ontwikkeld? ‘Zwart’, als term om te verwijzen naar mensen van Afrikaanse afkomst, heeft een rijke en politieke geschiedenis, van de Black Power-beweging in het begin van de jaren 1960 tot de Black Lives Matter-protesten vanaf 2020.

Er zijn altijd verschillende ideeën geweest over het woord binnen discussies over kleur en racisme. Is de betekenis ervan in de loop der tijd veranderd en klopt de vertaling vanuit het Engels naar het Nederlandse woord ‘Zwart’? Tijd voor een diepgaand gesprek tussen verschillende generaties.

Moderator: Maarten van Hinte

Over de sprekers

Ernestine Comvalius (1954) maakt al sinds de jaren ’60 deel uit van de anti-racisme beweging, eerst in New York en later in Nederland. Ze is een van de initiatiefnemers en voormalig directeur van het Bijlmer Parktheater. Op dit moment werkt ze als cultureel adviseur bij Theater Rotterdam en The Black Archives en schrijft ze essays en poëzie.

Lloyd Marengo (1973) is een levende hip-hop legende in Rotterdam en ver daarbuiten. Hij raakte in de vroege jaren 1980 betrokken bij breakdancen. Zijn eerste optreden was op zeventienjarige leeftijd met de groep ‘DCO’. In 1996 opende hij zijn eigen onderneming genaamd ‘Twilight’, waar gelijkgestemde individuen bijeenkwamen om zich bezig te houden met dans, muziek en graffiti. Marengo ontwikkelde zichzelf als danser en later als choreograaf.

Toni Blackwell is in 2021 afgestudeerd als theaterdocent in Amsterdam. Haar educatieve en prikkelende werk draait om maatschappelijke thema’s die persoonlijk met haar resoneren. Ze schrijft, regisseert en heeft gewerkt als assistent-regisseur voor het geprezen toneelstuk “The Story of Travis”. Op dit moment werkt ze aan haar eigen soloproject getiteld ‘Toni Blackwell’s MEDUSA’.

Sprekers

Francio GuadeloupeSociaal en cultureel antropoloog | Foto: Jan Boeve
Toni BlackwellTheaterdocent
Ernestine ComvaliusBestuurder, voormalig directeur Bijlmerparktheater
Lloyd MarengoDanser, choreograaf, | Foto: Thijs Huizer