TV NL EN

Amsterdam en de klimaatdoelen

Hoe staat de stad er écht voor?

Mokumse mores
Programmamaker en moderator
Tim Wagemakers
https://vimeo.com/637901991
De ambities zijn groot. In 2030 moet Amsterdam 55 procent minder CO2 uitstoten en 80 procent van de elektriciteit moet worden opgewekt uit zonne- en windenergie. Langzaam krijgt de transitie zoals de gemeente die voor ogen heeft gestalte. Het resultaat: veel praktische uitdagingen. Hoe staat de stad er écht voor als je door alle vergezichten heen kijkt?

Nu al raakt het energienet op sommige plekken overbelast, vindt er een strijd om de ruimte plaats, en verandert het uiterlijk van de stad ingrijpend door windturbines, zonnepanelen en warmtenetten. Een onlangs ingesteld burgerberaad van honderd ingelote Amsterdammers moet helpen draagvlak te vergroten in de stad. Is dat genoeg?

Zo spreken we wethouder Marieke van Doorninck over het verschil tussen tekentafelplannen en de uitvoering en schuiven Huibert Baud en Remco de Boer aan. Baud maakt de plannen die ervoor moeten zorgen dat er een energiesysteem komt dat betaalbaar en realiseerbaar is én voldoende capaciteit realiseert. Amsterdammer Remco de Boer onderzoekt, spreekt en schrijft al jaren over de energietransitie, onder meer in zijn podcast Studio Energie.

En in de tweede tafel spreken we Floor Ziegler, stadmaker bij ZieglerGautier. Zij ziet (lees er hier meer over) hoe buurtinitiatieven en gemeenschappen ondergesneeuwd raken door grootste plannen en ambities als de energietransitie.

Mokumse Mores

In de maandelijkse talkshow Mokumse Mores kijken we voorbij de plannen en de tekentafels naar wat er écht speelt in de stad. Een onafhankelijke talkshow met experts, ondernemers, politici en vooral véél Amsterdammers.

Let op: bij binnenkomst vragen we om een vaccinatie- of testbewijs. Lees hier wat je moet doen voor je bezoek.

Met o.a:

Marieke van DoorninckWethouder Duurzaamheid
Huibert BaudDirecteur Klant & Ontwerp Netbeheerder Liander
Remco de BoerOnderzoek, publicist en maker podcast Studio Energie
Floor ZieglerStadmaker ZieglerGautier

Tickets

Voor deze avond kan je een ticket reserveren op meerdere manieren. Je kan een kaartje voor jezelf kopen, je kan een kaartje doneren aan iemand die minder budget heeft of je kan een gratis ticket reserveren als je zelf minder budget hebt.