TV NL EN

Amsterdamse zorg onder druk

Regelen, rennen en rondkomen

Programmamakers
In samenwerking met
Nederlanders worden steeds ouder en wonen steeds langer thuis. Daarom is er in de toekomst steeds meer personeel voor de verpleeghuis- en thuiszorg nodig. Met name in de randstad is de krapte groot; in Amsterdam steeg het aantal vacatures in de zorg en welzijn naar meer dan 13.000 in 2023. Onze onderzoeksredactie Live Journalism doet de komende vijf maanden onderzoek naar de staat van de Amsterdamse zorg. Tijdens deze eerste bijeenkomst gaan we met jou, zorgmedewerker of betrokkene, in gesprek.

Zorgpersoneel in de verpleeghuizen en thuiszorg heeft het zwaar, waardoor de uitstroom in de sector hoog is. Veel helpenden, verzorgenden en verpleegkundigen kunnen amper rondkomen van hun werk vanwege kleine contracten. Meer werken loont niet, omdat dat ten koste gaat van toeslagen. Steeds vaker kiezen deze mensen uit financiële nood voor het zzp-schap, maar deze onbeschermde constructie maakt hen extra kwetsbaar.

Hoge werkdruk, weinig inspraak, waardering, racisme en discriminatie op de werkvloer komen daar nog bovenop. Kortom: het piept en kraakt in de thuis- en verpleeghuiszorg. Hoe kan de gemeente Amsterdam het beter regelen voor deze groep?

De onderzoeksredactie Live Journalism zoekt het, samen met jou, tot op de bodem uit.

Tijdens deze eerste bijeenkomst zijn we op zoek naar jouw verhaal. Werk jij zelf in een verpleeghuis of in de thuiszorg als verzorgende, helpende of verpleegkundige? Of ben je op een andere manier betrokken bij de zorgsector en houd je je bezig met deze vraagstukken? Dan nodigen we je uit om mee te praten. Jullie verhalen zijn het vertrekpunt voor ons onderzoek. Naast een publieksprogramma gaan we met de zaal in gesprek.

De komende vijf maanden onderzoekt de redactie van Live Journalism samen met AT5 de Amsterdamse zorg en welzijn. Kan Amsterdam het tij van de hoge uitstroom keren en wat is daar voor nodig?

Sprekers

Olav SchuthSpecialist ouderengeneeskunde
Saskia DuysOnderzoeker naar zorg en welzijn van laagbetaalde zorgprofessionals in de ouderenzorg

Wil je in contact komen met Live Journalism of heb je een tip? Mail naar: livejournalism@debalie.nl of bel naar: 020-5535184, whatsapp: 0613811444. Alvast bedankt.