TV NL EN

Boekenweek: In de familie

Programmamaker en Moderator:
IN SAMENWERKING MET
De Arbeiderspers
IN SAMENWERKING MET
logo van Nijgh & Van Ditmar
Nijgh & Van Ditmar

‘Gelukkige gezinnen lijken allemaal op elkaar, maar een ongelukkig gezin is altijd ongelukkig op zijn eigen manier’, schreef Tolstoi al. De familie met al haar onderlinge verhoudingen is sinds mensenheugenis een dankbaar onderwerp in de literatuur. Deze boekenweek praten we met verschillende schrijvers, waaronder Marja Pruis en Thomas Heerma van Voss over het schrijven over familie. 

Hoe vertel je over het gezin als je er zelf ook onderdeel van bent, wat deel je wel, wat houd je achter? Aan de hand van fragmenten gaan we in op de prangende vragen die het thema van de boekenweek bij ons losmaken.

Over de sprekers

Marja Pruis is schrijver, columnist en redacteur van De Groene Amsterdammer. Haar romans ontvingen nominaties voor De Gouden Uil, de AKO Literatuurprijs, de Libris Literatuurprijs en de Anna Bijns Prijs. Voor haar essays en columns, gebundeld in Kus me, straf me, Genoeg nu over mij en Oplossingen, ontving ze de Jan Hanlo Essay Prijs, de J. Greshoffprijs en de J. L. Heldringprijs. Onlangs verscheen haar nieuwe roman Huiswerk.

Christiaan Weijts is schrijver. Hij belandde in 2006 met de roman Art. 285b in één klap in de literaire voorhoede. Daarna schreef hij succesvolle en meervoudig bekroonde romans als Via Cappello 23, Euforie en Het valse seizoen. Hij schreef lange tijd een wekelijkse column voor NRC. Daarnaast schrijft hij voor De Groene Amsterdammer. Zijn nieuwe roman De goddelijke comedyclub waarin we de Felix Kajuit als jongen en volwassen man volgen, verschijnt dit najaar.

Thomas Heerma van Voss (1990) is schrijver van onder andere de veelgeprezen roman Stern. Zijn laatste roman Condities belandde op de longlist van de Libris Literatuurprijs en de Boekenbon Literatuurprijs. Hij publiceerde de verhalenbundels Passagiers/achterblijvers en De derde persoon. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor onder andere De Groene Amsterdammer.

Sprekers

Marja PruisSchrijver en biograaf
Christiaan WeijtsSchrijver Foto: Merlijn Doomernik
Thomas Heerma van VossSchrijver