TV NL EN

Arnon Grunberg Ontmoet… Abram de Swaan

Programmamaker
Arnon Grunberg gaat met socioloog Abram de Swaan in gesprek over zijn werk. De Swaan bestudeert hoe massageweld en massamoord zich kunnen voltrekken, en hoe het komt dat de ene groep zich tegen een andere keert.

De Swaan schreef onder meer het boek Compartimenten van de vernietiging, waarin hij genocidale regimes en hun daders onderzoekt, en Tegen de vrouwen, waarin hij onderzoek doet naar waar het wereldwijde mannelijke verzet tegen de opmars van vrouwen vandaan komt. Grunberg bevraagt De Swaan over de massa, schuld, eer en daderschap.

Abram de Swaan is emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1973 tot 2007 was hij hoogleraar sociologie en vanaf 2001 ook universiteitshoogleraar sociale wetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doceerde o.a. aan het Collège de France in Parijs en aan Columbia University in New York. Tot zijn succesvolste boeken behoren Amerika in Termijnen, De mens is de mens een zorg, Zorg en de staat, De mensenmaatschappij, Woorden van de wereld en Compartimenten van vernietiging. Zijn werk verscheen in twaalf talen. Hij was jarenlang columnist voor NRC Handelsblad en ontving in 2008 de P.C. Hooft-prijs voor zijn volledige oeuvre.

Arnon Grunberg Ontmoet…
‘Arnon Grunberg Ontmoet…’ is een gesprekkenreeks in De Balie waarin Arnon Grunberg spreekt met prominente denkers, schrijvers, kunstenaars, en politici. Grunberg sprak onder anderen met Marlene Dumas, Zadie Smith, Tomas Sedlacek, Ulrich Seidl, Deborah Feldman en Damiaan Denys.

Sprekers

Arnon GrunbergSchrijver

Foto: Sander Voerman
Abram de SwaanSocioloog
De afbeelding voor dit programma is uit ‘Life? or Theatre?’ van Charlotte Salomon. Collectie Joods Museum, Amsterdam. © Stichting Charlotte Salomo