Guantánamo Bay bestaat twintig jaar. Mohamedou Ould Slahi zat er veertien jaar gevangen, zonder dat er ooit een aanklacht tegen hem werd geformuleerd. Samen met hem kijken we terug op de afgelopen twintig jaar.
Wat zijn de gevolgen van de ‘extraordinary rendition’, ingesteld door toenmalig president Bush na 9/11, die martelingen en ontvoeringen mogelijk maakten en waarmee de Verenigde Staten gevangenen al hun grondrechten ontnamen zonder juridische grond. Hoe verder te leven als The land of the free al jouw vrijheden afpakte? En hoe te kijken naar Europa, het continent waar men zegt mensenrechten hoog in het vaandel te hebben, maar wat wegkeek?
In 2015, terwijl Ould Slahi nog in Guantánamo Bay vastzat, verscheen zijn boek Guantánamo Diary, waarin hij zijn ervaringen in de gevangenis beschreef. In 2016 werd Ould Slahi vrijgelaten, zonder ooit aangeklaagd te zijn. Hij verhuisde terug naar Mauritanië. De film The Mauritanian is gebaseerd op zijn levensverhaal. Hij schreef de tekst voor de voorstelling Freedom van NITE en het boek The Actual True Story of Ahmed and Zarga.
Mohamedou Ould Slahi is op uitnodiging van De Balie en NITE (Club Guy & Roni en Noord Nederlands Toneel) en een jaar lang in Nederland als schrijver/maker in residence.
Terugkijktip:
Sprekers
Foto: Charlotte Apituley
Foto: Halie
Livestream
Ook interessant voor u?
Het internet bestaat ruim dertig jaar. Wanneer gaan we het fatsoenlijk beveiligen? En wie is daarvoor verantwoordelijk – de overheid, of juist de grote bedrijven? Internetcriminaliteit raakt naast individuele burgers vooral ook bedrijven en overheden. Ransomware kan in principe iedere organisatie platleggen tot het doelwit met losgeld over de brug komt. Door ransomware lagen er
Hoe verder de wetenschap zich ontwikkelt, hoe maakbaarder het leven wordt. Dat geldt in het bijzonder voor de medische wetenschap, waarin wetenschappelijke en technologische vooruitgang letterlijk het verschil tussen leven en dood betekenen. Maar dat je een leven kúnt redden, betekent dat ook per definitie dat je dat moet doen? Rinske Hillen schreef het boek