TV NL EN

20 jaar Guantánamo Bay met Mohamedou Ould Slahi

Programmamaker
Moderator
Yoeri Albrecht
Guantánamo Bay bestaat twintig jaar. Mohamedou Ould Slahi zat er veertien jaar gevangen, zonder dat er ooit een aanklacht tegen hem werd geformuleerd. Samen met hem kijken we terug op de afgelopen twintig jaar.

Wat zijn de gevolgen van de ‘extraordinary rendition’, ingesteld door toenmalig president Bush na 9/11, die martelingen en ontvoeringen mogelijk maakten en waarmee de Verenigde Staten gevangenen al hun grondrechten ontnamen zonder juridische grond. Hoe verder te leven als The land of the free al jouw vrijheden afpakte? En hoe te kijken naar Europa, het continent waar men zegt mensenrechten hoog in het vaandel te hebben, maar wat wegkeek? 

In 2015, terwijl Ould Slahi nog in Guantánamo Bay vastzat, verscheen zijn boek Guantánamo Diary, waarin hij zijn ervaringen in de gevangenis beschreef. In 2016 werd Ould Slahi vrijgelaten, zonder ooit aangeklaagd te zijn. Hij verhuisde terug naar Mauritanië. De film The Mauritanian is gebaseerd op zijn levensverhaal. Hij schreef de tekst voor de voorstelling Freedom van NITE en het boek The Actual True Story of Ahmed and Zarga.

Mohamedou Ould Slahi is op uitnodiging van De Balie en NITE (Club Guy & Roni en Noord Nederlands Toneel) en een jaar lang in Nederland als schrijver/maker in residence.

Terugkijktip:

Sprekers

Mohamedou Ould SlahiSchrijver van Guantánamo Diary en The Actual True Story of Ahmed & Zarga
Rajae el MouhandizZangeres, theatermaker, programmamaker, curator en directeur van platform Ellae.

Foto: Charlotte Apituley
Guy WeizmanChoreograaf, regisseur en directeur en oprichter Guy en Roni en directeur van het Noord Nederlands Toneel

Foto: Halie