TV NL EN

Arnon Grunberg Ontmoet Nilüfer Gündoğan en Bastiaan Rijpkema

Een gesprek over de tolerantieparadox

Programmamaker
‘Als we ongelimiteerd tolerant zijn, zelfs jegens hen die zelf intolerant zijn, als we niet bereid zijn een tolerante samenleving te verdedigen tegen de aanvallen van de intolerante medemens, dan zal de tolerante mens te gronde gaan, en met hem de tolerantie’, schreef Popper in 1945. Maar waar liggen de grenzen van tolerantie? Arnon Grunberg ontmoet Volt-politica Nilüfer Gündoğan en rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema en gaat met hen in gesprek.
Met een intermezzo van Jenne Jan Holtland en Ianthe Mosselman.

Intolerante geluiden nemen toe, evenals de roep om deze geluiden te verbieden of te boycotten. Een goed werkende democratie en rechtsstaat geven ruimte aan zoveel mogelijk geluiden uit de samenleving, maar wanneer gaan individuen of groepen te ver in het publiekelijk uitspreken van denkbeelden? Wanneer zijn oproepen of acties een gevaar voor de vrije samenleving? Hoe moet en kun je daartegen optreden?

Over de sprekers

De Turks-Nederlandse Nilüfer Gündoğan is nummer twee op de lijst van politieke partij VOLT. Gündoğan heeft vele jaren ervaring als project- en interimmanager. Gündoğans politieke passie ligt op het economisch vlak. Het is haar ambitie om te werken aan een economie die niet alleen welvaart oplevert, maar ook welzijn. Daarnaast is zij sociaal-liberaal. Zowel uit ideologische redenen als uit puur pragmatisme en een diepe liefde voor de liberale democratie en maatschappij ziet zij het belang van de Europese Unie en een rechtvaardige samenleving.

Bastiaan Rijpkema is rechtsfilosoof en universitair hoofddocent aan de Universiteit Leiden. In 2015 promoveerde hij met Weerbare Democratie: de grenzen van democratische tolerantie. In 2016 werd Weerbare democratie verkozen tot winnaar van de Prinsjesboekenprijs, de prijs voor het beste politieke boek van het jaar. Andere recente publicaties zijn: Militant Democracy – Political Science, Law and Philosophy (co-redacteur, Springer, 2018) en De strijd om de democratie (co-redacteur, Boom, 2018). Daarnaast schijft hij regelmatig voor NRC Handelsblad.

Jenne Jan Holtland is sinds 2016 correspondent Midden- en Oost-Europa voor De Volkskrant en woont in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Hij is regelmatig te horen bij radioprogramma Bureau Buitenland (VPRO), en werkt aan een boek over anti-apartheidsactivist Klaas de Jonge dat zal verschijnen bij uitgeverij Podium.

Arnon Grunberg Ontmoet

‘Arnon Grunberg Ontmoet’ is een gesprekkenreeks in De Balie waarin Arnon Grunberg spreekt met prominente denkers, schrijvers, kunstenaars, en politici. Grunberg sprak onder anderen met Marlene Dumas, Zadie Smith, Tomas Sedlacek, Ulrich Seidl, Deborah Feldman en Damiaan Denys.

Sprekers

Arnon GrunbergSchrijver

Foto: Sander Voerman
Nilüfer GündoğanKandidaat Tweede Kamerverkiezingen Volt
Bastiaan Rijpkema
Rechtsfilosoof
Jenne Jan HoltlandJournalist en correspondent Midden- en Oost-Europa


Maak je avond compleet met De Balie Café-restaurant

Je hoeft niet meer de deur uit om van onze gerechten te genieten. Met het gemak van een paar klikken krijg je een heerlijk diner thuis bezorgd.